Рекламата по време на война

Дайджестът crUAtivity представя украинската рекламна креативност и дава възможност на рекламните общности по целия свят да се свържат с украински агенции

от Redlink
Промо код: DEMOCRACIA

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рекламната индустрия на Украйна е съставена от множество талантливи професионалисти, които въпреки обстоятелствата продължават да работят и са готови да бъдат надеждни и креативни партньори на рекламната общност от всяка точка на света.

Всеукраинската рекламна коалиция (VRK) представи дайджеста CrUAtivity, включващ примери и казуси от скорошна творческа работа в Украйна. Целта на проекта, ръководен от агенцията за креативни маркетингови комуникации Brain Tank и дигиталната агенция Adcore, е да покаже, че украинските агенции могат да бъдат надеждни творчески партньори на международната рекламна общност. Проекта демонстрира как украинските агенции продължат да работят дори в условия на война, като показва и какви са актуалните теми, отразени в рекламното творчество в Украйна днес.

Какво е CrUAtivity и как работи

CrUAtivity е редовен сборник на рекламното творчество в Украйна. Проектът е представен на сайта https://cruativity.org и към момента има две издания: за периода септември-октомври 2022 и ноември-декември 2022г.

Всеки брой предоставя общ преглед на кейсовете във видео формат и в текстов формат, както и всеки кейс е представен подробно в съответната категорията: Филм, Дизайн, Дигитални, Рекламни кампании или Социални кампании. Посочени са авторите на всеки кейс и има линк към сайта на изпълнителите, където можете да видите повече информация за тях и тяхната работа. Ако искате да се свържете с определена агенция, можете да го направите директно през контактите, посочени на неговия уебсайт, или да се свържете с VRK, като използвате контактите, посочени в раздела "Свържете се с нас".

Разбира се, дайджестът не включва всички произведения, създадени през посочения период в Украйна. Дайджестът за ноември-декември представя 26 кейса на 25 агенции в 5 категории.

Основните теми на рекламните дейности през ноември-декември са:

1. Подкрепа на украинците в тяхната борба и ежедневни подвизи

Така например целта на фотопроекта „Твърдостта е наша” на Postmen за фармакомпанията „Дарница” е да покаже, че всички украинци са закалени в ежедневната си работа в условията на война.

Агенцията TABASCO създава коледната кампания на маркетплейса АЛЛО, посветена на всички, които блестят един за друг, независимо от обстоятелствата и прекъсванията на тока.

Дигитална агенция MOKO пусна първия адвент календар „Календаринка“ в апликацият на дигиталната банка Банк Власний Рахунак, с цел да даде на украинците малко радост в лицето на постоянните тревожни новини

Кампанията на агенция Fedoriv и FAMILY Production за оператора за експресна доставка Нова поща показва, че „Ще дойде утре“ както в пряко рационален, така и в преносен емоционален смисъл.

2. Подкрепата за Украйна по света и благодарността на украинците

Агенция Banda създаде глобалната комуникация за Uber „Keep Ukraine moving“ с цел набиране на дарения за UNITED24 - основната украинска фондация на президента Зеленски.

Студиото Esse Production House създаде за посолството на Украйна в Полша видеото "Благодаря ти, Полша!" за Деня на независимостта на Полша.

3. Пускане на продукти, повлияни от войната

Забележителен пример е пускането на нова марка първокласна украинска водка – NEPOBORNA (Неустоима). Името на марката, дизайна и комуникацията, разработени от агенцията Grape, са посветени на съпротивата и победата и са вдъхновени от граничарите от Змийския остров, показани и на етикета.

Агенция Taktika разработи нов дизайн на опаковката за лимитирана серия бутилки за вода DIVO, създадени с помощта на уникалната базирана на изкуствен интелект технология на украинския стартъп за дълбоки технологии ZibraAI. Импулсът за творческо сътрудничество става благотворителният проект «Галерия на сирените» на ZibraAI – това е галерия от 1991 NFT изображения, създадени от невронна мрежа въз основа на текстови описания на най-важните събития от войната: Змийския остров, призракът на Киев и други.

4. Други значими социални въпроси

Агенция Vandog създаде новата идентичност за проекта на UNHCR „Разбийте кръга“, посветен на противодействието на домашното насилие.

Агенцията ANGRY създаде кампанията „Чувствителността побеждава насилието” като част от кампанията „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола”, която се отбелязва в цял свят.

5. Познати рекламни комуникации на марки

Добър знак за индустрията е, че все повече място в рекламните блокове се заема от обичайните рекламни комуникации. Затова и в дайджеста е включено препозиционирането на марката млечни продукти "Словианочка" от Brain Tank и създаването на идентичността за 51-ия Международен филмов фестивал Molodist Киев от Hexagon Agency, създаването на уебсайта на компанията за разработка на полупроводници Ambiq от Bambuk Studio и други проекти

Както беше отбелязано от VRK, започва да се наблюдава тенденция за възстановяване на рекламния пазар в страната. Въпреки че по-голямата част от рекламата в Украйна все още е социална, марките постепенно преминават към обичайната търговска комуникация с аудиторията си. Посланията на марките обаче стават патриотични и подкрепящи, отговаряйки на предизвикателствата, пред които украинците се изправят всеки ден.

Украинците в рекламната индустрия въпреки прекъсванията на електричеството и ужасите на войната продължават да създават нови комуникации, като превръщането на бетонни блокове от бивши контролно-пропускателни пунктове в Киев в приказни герои или заснемането на бранд филм за „героите от животинския фронт“ или създаването на специален шрифт от дупки от куршуми в жилищни сгради, с който се подчертава въздействието на руската пропаганда по креативен визуален начин.

Безплатния за използване шрифт „Russian Bullet“, позволява езикът на руснаците да се показва "правилно" във всяка медия.