Телевизионният пазар през април – поне тук без криза

В телевизията в България нивата на рекламни инвестиции остават стабилни с лек ръст, което е добра новина, включително на фона на общата картина в Европа, която е по-песимистична.

от Redlink
Телевизионният пазар през април – поне тук без криза

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

На фона на не особено добри новини от всички посоки, телевизионният пазар в България се представя добре и е почти на нивата от миналата година. Миналия месец общият спад спрямо 2022 година беше -2%, сега намалява. Данните са за определена група зрители и са измерени през рейтинг точки, тъй като реалните инвестиции не могат да бъдат измерени. За други групи зрители данните могат да варират в някаква степен, но общата тенденция е видима и тя е за стабилност и в частност за успешен пролетен сезон за телевизиите.

Това личи добре на графиката с месечните девиации. В двата евтини месеца за реклама – януари и февруари – нивата на продадени рейтинг точки не вдъхваха оптимизъм, а това е и период доста натоварен със сезонна комуникация – например на лекарства против настинка и грип. Пролетния сезон обаче задава позитивна тенденция. През март нивата на рейтинг точките бяха символично нагоре, което отчасти се обяснява и с политическата реклама преди изборите, но през април, който е един от най-скъпите месеци в телевизията, нивата на продадени рейтинг точки е с 4% нагоре, което го прави най-успешният месец досега. Факт е, че пролетният сезон на телевизиите е силен, с висока гледаемост, особено на най-популярните вечерни предавания.

Ръстът през април идва от доброто представяне на двете големи групи – тази на бТВ и на Нова телевизия, като останалите – БНТ и The Sales House и през април бележат спад, макар и по-малък от предишните месеци. От двете големи групи тази на Нова се представя по-добре, което е обяснимо, защото по Нова телевизия се излъчват някои от най-гледаните риалити формати, включително и абсолютният фаворит на сезона „Като две капки вода“.

И ако в България след колебливото начало на годината вече има добри новини, то за цяла Европа резултатите в маркетинговите активности според Global Marketing Index на WARC не показват тенденция за покачване. От всички следени региони намалението на инвестициите е най-голямо именно в Европа, макар че не се различава значително от нивата от предишите месеци. По отношение на промените по медии, добри новини има само за радиото и външната реклама, които подобряват нивата на инвестиции спрямо март, докато телевизията в Европа не расте. Разбира се в България съотношението между медийните канали е различно и телевизията си остава водещата медия, привличаща над половината рекламни инвестиции и затова нейното представяне може да служи като ориентир за състоянието на целия рекламен пазар в България. Изглежда, че в момента поне там няма криза.