Рекламният пазар през март – стабилен без оптимизъм

Телевизионният пазар у нас и общият в Европа са стабилни, но засега без изгледи за ръст.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Рекламният пазар през март – стабилен без оптимизъм

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Телевизионният пазар в България, измерен през рейтинг точки за аудитория 25-54 години е с минимално намаление от -2% спрямо същия период на миналата година. През февруари отчетеният спад беше -3%, така че има известно подобрение.

Точно същата е и тенденцията в Европа според Global Marketing Index на сайта WARC. Спрямо февруари има малка корекция нагоре в нивата на спад, но трайната тенденция се запазва негативна. В Европа това се сумира от намаление на инвестициите във всички медии освен дигиталните и външната реклама, макар че нейните темпове на растеж също се забавят. Това води до невъзможност за увеличаване на цените в медиите, въпреки сложната икономическа обстановка.

Разгледана по месеци, телевизионната реклама през март расте с един процент. Този ръст се дължи на инвестициите на политическите партии преди изборите. Политическата реклама не е много активна в телевизия и инвестициите зад нея са малки, така че и ръстът е малък. Без рейтинг точките за политическа реклама през март на практика няма ръст – нивата са точно като миналогодишните със статистически пренебрежима разлика от +0,1%.

В динамиката на ТВ групите се вижда малък ръст и в двете големи групи – на бТВ и на Нова. В графиката най-горе има и забележим ръст на БНТ, който се дължи изцяло на изборите.

В анализите от предишните месеци проследихме рекламодателите, които са намалили инвестициите си. В по-скъпия и пълен с интересни предавания март те не се връщат в ефир. AboutYou са оттеглили бюджета си от телевизия, силно намален е и за e-mag. Вероятно онлайн магазините достигат до потенциалните си потребители достатъчно добре през онлайн платформи. Ръст има в инвестициите на фарма и бетинг компаниите.

Стабилният пазар е добра новина, но засега няма поводи да се очаква ръст в близките месеци.