2024 – Samsung, Apple и другите

Kantar публикува прогнозите си за пазара на смартфони и софтуер догодина, предсказвайки стабилно търсене и натиск за Samsung и Apple от страна на другите играчи в сегмента.

от Redlink , Източник: Kantar
2024 – Samsung, Apple и другите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Kantar публикува пет ключови потребителски технологични тенденции за предстоящата 2024 година, базирани на прогнозите на Worldpanel ComTech. Те включват повишаване на доверието на потребителите, поток от софтуерни иновации, задвижвани от изкуствен интелект, нарастване на популярността на ремонтирани и реновирани устройства, ожесточена конкуренция от нови играчи и бавно навлизане на сгъваемите телефони.

Тенденциите са идентифицирани въз основа на подробен анализ на поведението на потребителите в шест технологични категории на 20 световни пазара.

1. Безпокойството на потребителите относно инфлацията ще намалее, когато по-високите разходи станат норма

Измъчените от инфлацията купувачи постепенно ще свикнат с повишените цени, инфлацията ще спадне, лихвените проценти ще се стабилизират. Потребителите обаче няма лесно да пренебрегнат високите лихвени проценти, намалените спестявания на домакинствата и нарастващите неизпълнения по кредитните карти. Потребителските разходи вероятно ще останат непроменени/надолу спрямо предходната година.

Потребителите, които са по-малко засегнати от инфлационния натиск, правят по-малко проучвания преди да купят нов телефон. Това се дължи отчасти на по-стабилните лични финанси, което намалява риска при извършване на покупка. Проучванията, които тези купувачи правят, се различават значително от тези на по-силно засегнатите от обедняване домакинства. Това означава, че когато инфлационният натиск се нормализира, потребителите ще купуват телефони по различен начин.

2. AI ускорява софтуерните иновации

Пробивът на изкуствения интелект подхранва разработването на набор от нови функции на устройствата, а производителите на потребителски технологии говорят много повече за техните софтуерни възможности. Докато хардуерните иновации буксуват, софтуерните функции, захранвани от AI, се разработват и внедряват, за да стимулират продажбите.

В продължение на много години Apple успешно предлага на пазара своите уникални функции на операционната система – примерно FaceTime, ApplePay и iMessage – привличайки потребителите към своя хардуер. Неговите конкуренти следват този пример. Google Pixel има вградени AI възможности в своите устройства с впечатляващи резултати – особено възможности за редактиране на снимки, които позволяват на потребителите да изтриват, местят и разменят елементи в изображението.

Потребителите реагират положително: купувачите на Apple и Google Pixel търсят „уникални оперативни функции“ в своите устройства в много по-голяма степен от средната за пазара (+170/+136 свръхиндекс).

3. Потребителите се насочват към обновени телефони

Популярността на ремонтираните и употребявани телефони през 2024 г. ще расте, тъй като потребителите търсят начини да намалят разходите и да демонстрират по-устойчиво поведение. Собствениците на смартфони са се увеличили със +70% през последните две години. 14% от смартфоните, продадени на 5 водещи европейски пазара през коледния период на 2024 г., се очаква да бъдат обновени/използвани.

Това стимулира пазара за замяна, като търговците и производителите се състезават да предложат на потребителите по-голяма стойност за техните стари устройства, за да стимулират продажбите. Apple и Samsung увеличават своето директно предлагане на обновени устройства, като се стремят да откраднат дял от трети страни като Back Market, eBay и Amazon, които в момента държат мажоритарния дял.

Индустрията на смартфоните постига видим напредък по отношение на устойчивостта - през 2023 г. Apple се отказва от Lightning Cable за USB-C. Google се ангажира със седем години софтуерни актуализации в най-новата си серия Pixel 8. Samsung използва рециклирани материали в дванадесет компонента на своя S23.

Крайните срокове за климатичните обещания на производителите приближават все повече. Apple и Google обещават нетни нулеви емисии до 2030 г., Samsung до 2050 г. Ще бъдат използвани повече рециклирани материали – Samsung в момента използва рециклирани риболовни мрежи и PET бутилки в своята пластмаса, гамата iPhone 15 на Apple използва 100 % рециклиран кобалт в своите батерии. Под правителствен натиск лесното поправяне на телефон ще се подобри. Докато потребителите в момента не дават приоритет на тези области – само 1% ги търсят като функция – това ще се увеличи през следващата година.

4. Samsung и Apple се изправят пред ожесточено съперничество

Samsung и Apple остават най-големите компании за смартфони, но се сблъскват с повишена конкуренция от Huawei, Xiaomi, Google и Transsion (китайски производител със силен растеж в Африка).

Потребителите в континентален Китай, най-големия пазар на смартфони в света, се насочват към местната марка Huawei, водени от нейната гама P60. Делът на Huawei от общите продажби през третото тримесечие на 2023 г. се е увеличил с +6% пункта в сравнение със същия период на миналата година. Продажбите на Apple засега не са засегнати от повишението, докато Android губи дял. Google Pixel има вероятност да продължи силното си представяне, подхранвано от серия 8 и пускането в средата на годината на Pixel 8A, по-евтина версия на флагманското устройство. Япония, Австралия и Обединеното кралство са най-добре представящите се пазари в момента.

5. Приемането на сгъваемите модели телефони продължава

През 2023 г. сгъваемите смартфони все още съставляват само 1% от общо притежаваните смартфони едва ли това ще скочи през 2024 г. От собствениците на сгъваеми устройства, които са обновили телефона си през последните 12 месеца, 55% са избрали да се върнат към конвенционален смартфон. Изборът на сгъваем модел ще се подобри, когато потребителите надграждат с по-добри устройства от същия вид.

Apple остава видим пропуск на пазара на сгъваеми устройства и е малко вероятно да стартира с такова през следващата година, като се имат предвид амбициите с Vision Pro (нови слушалки, които ще се продават на дребно на цена от $3499). Един сгъваем телефон на Apple със сигурност би могъл да даде на категорията така необходимия тласък в развитието.