Актуалните телевизионни заглавия за сезона и тяхната история

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Актуалните телевизионни заглавия, сезон, история

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Всеки нов телевизионен сезон започва с големи очаквания и добри резултати. Независимо от кризата, телевизиите в България инвестират в разнообразно съдържание и всяка година се появяват нови риалити формати и нови български сериали.

В телевизионна държава като нашата и в ситуация като сегашната, когато стоенето вкъщи е най-често срещания формат за прекарване на свободното време, очаквано е гледането на телевизия да става все по-популярно. Това е така, но за традиционно гледащите телевизия групи – по-възрастните зрители, а през последната година и по-младите, принудени да останат у дома заради онлайн обучението и други ограничения. Хората в активна възраст не променят значително телевизионното си поведение или поне така изглежда от сравнението на рейтингите за групата 18-49 години за различни предавания и сериали, излъчвани през последните три години.

Прави впечатление, че интересът към топ предаванията и сериалите сред всички зрители на възраст 4+ е висок и устойчив. Нормално е първите епизоди да имат по-високи рейтинги, но веднъж направили своя избор, зрителите остават лоялни към избраните предавания. Единственото изключение е сериалът „Белези“, при който се намалява лек спад в рейтингите на седмична база.

При групата 18-49 години има по-голяма динамика, но и там след първите излъчвания на различните предавания интересът е устойчив, като при „Комиците и приятели“ се наблюдава интересна възходяща тенденция – нарастване на аудиторията от предаване на предаване – същото, но в по-малка степен, личи и при зрителите 4+.

Поглед към миналия сезон на "България търси талант“ показва, че стартът на предаването е много добър. През есента на 2019 година форматът е имал възходящи резултати от месец в месец, докато засега тенденцията е по-скоро обратната, но още е рано да се съди за развитието на цялото предаване. Във всеки случай резултатите му са отлични и както се вижда сред най-популярните музикални формати само „Като две капки вода“ прави по-високи рейтинги, но през 2021 те са засега по-слаби от предишния сезон на предаването.

Шоуто на Рачков се представя добре и е сред най-високо рейтинговите предавания, но всеки следващ епизод има малко по-нисък рейтинг. Този спад в интереса е по-видим при общата аудитория 4+ години.

Двата конкурентни риалити формата на двете телевизии – Masterchef и Кошмари в кухнята започват сезона с по-ниски рейтинги от миналата година, но състезателния характер и на двете предавания допуска промяна и динамика на зрителския интерес, така че може да има промяна. Миналата година сезонът е съвпаднал с първия локдаун и с рекордните нива на гледаемост на телевизия, които засега не се наблюдават през настоящата година.

Новият сезон на „Откраднат живот“ е с малко по-ниски рейтинги от предишния, по време на първия локдаун. Въпреки това и този любим на зрителите сериал-дълголетник и новите „Братя“ и „Отдел издирване“ имат отлични резултати, както личи от сравнението на рейтингите за 18-49 години с драматичните сериали от предишните две години.