Пролетен сезон 2024 – победители, губещи и „скрити лимонки“

Пролетният сезон на големите телевизии завърши. Основната надпревара както винаги се случва между бТВ и Нова телевизия.

от Redlink
Пролетен сезон 2024 – победители, губещи и „скрити лимонки“

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пролетният сезон на големите телевизии завърши. Основната надпревара както винаги се случва между бТВ и Нова телевизия. БНТ няма амбиции да разширява аудиторията си с различно и атрактивно съдържание и основното ѝ присъствие в класацията с най-гледани предавания е със сериала „Вина“ във втория му сезон, който завърши доста преди конкурентните сериали по другите телевизии.

Победителят в надпреварата и безспорен лидер на сезона е „Като две капки вода“. С неизменно най-висок рейтинг за седмицата, предаването е любимо на масовата аудитория и затова сред зрителите от 4 години нагоре, сред които се мери гледаемостта, риалити форматът е без конкуренция. Има известни разлики при по-тясно сегментираните целеви групи, но като цяло и този сезон на „Като две капки вода“ е изключително успешен.

На този фон е интересно да се сравнят резултатите му от миналата година. Те са във всяко отношение по-добри – по-високи рейтинги, по-гледан финал и по-голям дял от аудиторията. По отношение на последното през 2023 година „Като две капки вода“ е гледан от над половината зрители, тази година не успява да достигнe 50% дял.

В друга категория, но също с хубава идея и привлекателно за цялото семейство е предаването „Аз обичам България“. То обаче по-скоро отива към примерите за неуспех. След едно силно начало постепенно интересът към него намалява и дори финалът не успява да привлече зрители пред екрана.

При това причините за намаляващия интерес не се дължат на това, че е имало силни заглавия на гърба на предаването – напротив, то е неизменен лидер в своя часови пояс, но по някаква причина не е създало лоялна аудитория.

Успехът на бТВ този сезон е Dancing Stars. Макар да няма резултатите на „Като две капки вода“, форматът се е представил стабилно и с отлични резултати. Вижда се лоялната аудитория, която го е гледала през цялото време.

В таблицата личи, че предаването върви през целия сезон рамо до рамо с Hell’s Kitchen, като двете се борят за доминация. За по-младите зрители Hell’s Kitchen е по-убедителен лидер, докато за цялата аудитория над 4 години резултатите им са доста подобни, като в различните показатели води едното или другото. Dancing Stars има по-добро покритие на аудиторията – Reach – както на предаване, така и общо за сезона.

На пръв поглед „Ергенът“ е типичен представител на успешно предаване в прайм тайма. Подобно на всички други конкуренти и той отбелязва леко по-слаби резултати спрямо миналия сезон, но като цяло се гледа с интерес от лоялните фенове и поддържа стабилни нива на интерес до самия край.

На този телевизионен фон като една „скрита лимонка“ предаването предизвиква отклик, какъвто вероятно няма нито една телевизионна продукция. Ехото от необичайния финал се превръща във феномен в социалните мрежи сам по себе си и осигурява от сега интерес към следващия сезон, независимо кога и как ще започне той. Генеалогията на дискусиите и коментарите, свързани с „Ергенът“, са убедително доказателство за безспорния факт, че животът на едно предаване има много посоки, включително извън екрана и е трудно да се изчисли какъв е ефектът му ако не се измери и това допълнително покритие.