Зелените градове на бъдещето

Градовете се преосмислят чрез природата.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Boradmarsh

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Връзката ни с природата е преоткрита, благодарение на карантината: 82% от хората казват, че сега ценят природата повече, отколкото преди пандемията, според изследване на Wunderman Thompson. Ако локдаунът е научил хората на нещо, това е ползата от естествения свят за тяхното щастие и здраве.

Контактът с природата има доказани ползи за доброто самочувствие, но много хора в градовете нямат достъп до зелени площи, особено тези в по-бедните квартали. В градските райони е документирана корелация между доходите и наличието на дървета - в проучвания в градове като Сан Франциско, Йоханесбург и Мексико Сити. В Съединените щати цветнокожите е три пъти по-вероятно да живеят в лишени от дървета и природа райони, се казва в доклад, подготвен от Центъра за американски прогрес.

В своите прогнози с тенденции за 2021 - „Бъдещето 100: 2021“, Wunderman Thompson определят това като „Завръщане към дивото“. В градски контекст става дума за опитите за връщане на природата в града. „Не става въпрос само за приобщаване към дивата природа и изграждане на екосистеми,“ обяснява Кейт Хардуик, координатор по природозащитно партньорство в Кралската ботаническа градина Кю, „става въпрос за ползите за психичното здраве.“

Във Великобритания призивите за „достъп до природата за всички“ нарастват, като депутатката от Зелената партия Каролайн Лукас ръководи движението. Тя призовава правителството да „постави здравето и благосъстоянието на хората и правото на достъп до природата в основата на планирането на реформите“. В британския град Нотингам местният фонд за дивата природа предлага трансформиране на частично разрушения търговски център Broadmarsh във влажни зони, малки гори и поляна с диви цветя, предлагайки нова визия за предназначението на градските центрове.

В по-малък мащаб, но не по-малко въздействащи, мини градски гори се появяват върху неизползвани земи по целия свят. Индийската компания Afforestt създава гъсти микро гори на паркинги и задни дворове, използвайки метода Mayawaki. Това включва засаждане на местни видове дървета близо един до друг, което може да накара растенията да растат 10 пъти по-бързо от обикновено. Британската благотворителна организация Dream for Trees, която официално стартира през 2021 г., започна да засажда местни мини гори в неизползвани градски зони в Лондон - като стари паркинги или край пътя - заявявайки, че тези микро гори могат да абсорбират 30 пъти повече въглерод от традиционните гори поради гъстотата на дърветата.

Nature Urbaine's rooftop farm. Image courtesy of Agripolis and Nature Urbaine

Градските ферми подобряват биологичното разнообразие с допълнителна полза, каквато е повишаването на устойчивостта на храните. През 2020 г. е открита най-голямата в света ферма на покрив до момента - Nature Urbaine в Париж, докато в Сингапур покривите на многоетажни паркинги се превръщат в градски земеделски обекти. Атланта отглежда най-голямата безплатна хранителна зона в Съединените щати с повече от седем декара годни за консумация и лечебни растения, докато в Лос Анджелис Рон Финли, известен още като „гангста-градинарят“, преобразува неизползваните парцели земя около града в хранителни градини за по-бедните сегменти от населението.

Озеленяването на градовете предлага множество ползи за физическото и психическото здраве, борбата със замърсяването на въздуха и градската топлина и, в случай на отглеждане на годни за консумация растения по покриви и градини - подобряване на устойчивостта на местната храна. Финли казва: „Градинарството е най-терапевтичният и решителен акт, който можете да направите.“