Все още сме герои

Платформа в САЩ се бори с медицинската дискриминация и осветява борбата на здравни работници срещу ваксинационните сертификати в САЩ

от Redlink
Все още сме герои

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В САЩ на 09.09.21г. президентът Байдън обяви нов екшън план за излизане от пандемията, който предвижда, наред с други мерки, изискване служителите работещи за федералното правителство и негови контрактори, големи частни организации(с над 100 служители) и здравни организации да бъдат ваксинирани срещу COVID-19.

В момента приблизително 2,5 милиона служители на федералното правителство, 17 милиона здравни работници и 80 милиона души в частния сектор трябва да бъдат ваксинирани като условие за работа. Голяма част от тях са доскоро възхваляваните работници на първа линия в цялата страна. Оказва се, че част от тях са изправени пред труден избор: да се ваксинират или да загубят работата си. По религиозни причини някои здравни служители избират да не са ваксинирани и въпреки заплахите за работните си места, мнозина се застъпват за телесната си автономия – независимо от цената.

Различните щати имат различни изисквания към здравните работници и държавните служители. Калифорния е сред първите щати, които въведоха изискване всички здравните работници да бъдат със завършен ваксинационен цикъл до 30.09.21г. Калифорнийската обществена фигура Антъни Тримино, който освен кандидат за губернатор на щата е и главен изпълнителен директор на рекламната агенция TRAFFIC, тази седмица стартира кампанията „Все още сме герои“, за да застане заедно със служителите от първа линия срещу „медицинската дискриминация“ упражнявана срещу част от тях.

Проектирана като платформа за социално застъпничество за работниците на първа линия, We Are Still Heroes разказва историите на онези, които са работили неуморно през пандемията, само за да бъдат принудени днес да избират между ваксините и препитанието си. Създадена да „обърне сценария“ на основния разказ, We Are Still Heroes показва гледната точка на онези, които са били принудени да избират между препитанието си и компрометирането на личните си вярвания. Като осветява цената на сертификатите за ваксинация и медицинската дискриминация, кампанията разказва историите на някога прославени работници на фронтовата линия с COVID-19, които сега са изключени от упражняването на професиите си заради избора си за телесна автономия.

Като част от стартирането си, We Are Still Heroes планираше реклами на цяла страница в The San Francisco Chronicle, The Los Angeles Times, The San Diego Union Tribune и The Orange County Register. Въпреки че The Los Angeles Times и San Diego Union Tribune отменят решението си за публикуване на рекламите, кампанията има огромен отклик сред лекари, медицински сестри, пожарникари, учители и широката общественост. Само за 48 часа акаунтът на кампанията в Instagram нарасна до над 16 000 последователи, а посещенията на уебсайта почти го сриват.

„Кампанията задава два прости въпроса: „Не е ли смелостта все още красива, дори и да не е ваксинирана?“ и „Противопоставяме ли се на всички форми на дискриминация, включително медицинска?“ “, каза Тримино.
Интерсното е, че компанията на Тримино всъщност има договор с общинската администрация от юли за кампания за насърчаване на ваксинацията. "Ние не сме против ваксините, нито това е посланието зад кампанията. Ние просто подкрепяме онези, които са решили да отстояват избора си, вместо сертификати“, коментира Тримино.