Влиянието на социалните медии върху решенията за покупка

Доклад на Alter Agents изследва как потребителите използват социалните медии, за да пазаруват

от Redlink
Доклад на Alter Agents изследва как потребителите използват социалните медии, за да пазаруват Снимка: PR Newswire/Alter Agents

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Всички знаят, че маркетингът в социалните медии е важен, но коя е най-добрата стратегия за вашата марка? За да достигнете до клиентите си и да увеличите пазарния дял на вашата марка, трябва да разберете как купувачите използват социалните медии за своето пазаруване: къде се обръщат за информация, какъв вид информация искат и как тя се отразява на продажбите във вашата категория.

Alter Agents, консултантска компания за стратегически пазарни проучвания, фокусирана върху разкриването на нуждите, приоритетите и контекста на потребителите, публикува доклада „Купувачите и социалните медии: Как клиентите ви използват социалните медии, за да пазаруват“. Новият доклад е първият от поредица от четири части, които обхващат изследвания на Alter Agents на влиянията върху купувачите, които дават на марките ясна картина на поведението на купувачите в тяхната категория, включително източниците, с които те се консултират и които им оказват най-голямо влияние по време на потребителското им пътуване към покупката.

„Нашето изследване показа, че 76% от купувачите казват, че искат да бъдат възможно най-информирани, когато правят покупка“, казва Ребека Брукс, основател и главен изпълнителен директор на Alter Agents. „Социалните медии са ключов източник на информация по време на пътуването до покупката, но разбирането на тяхното влияние и спецификата на това как различните групи ги използват за вземане на решения е от решаващо значение.“

Програмата на Alter Agents за изследване на влиянията върху купувачите стартира с проучване на 6 000 базирани в САЩ потребители, извършили покупка в шест различни категории продукти и услуги. Проучването съдържа въпроси относно използването на социалните медии и навиците за пазаруване, които са разгледани подробно в доклада.

Някои от ключовите констатации в доклада са:
Близо 2/3 от купувачите използват социалните мрежи за информация относно покупките си; По-вероятно е тези купувачи да са мъже: 71% от мъжете и 55% от жените пазаруват в социални медии;

Купувачите, които използват социални медии, са по-малко склонни да купуват импулсивно и са склонни внимателно да обмислят пазаруването си.
Това са хора с по-високи от средните доходи, по-вероятно е да са и екологично съзнателни;
Те използват различни социални платформи, за да намерят различни видове информация, включително задълбочени продуктови спецификации, ревюта, препоръки от уста на уста и мнения на инфлуенсъри;

Поколенията се различават значително в използването на социалните медии за пазаруване – милениалите оглавяват списъка със 78%, представителите на Gen Z ги следват плътно с 74%, а boomers са далеч назад с едва 23%.

Използването на специфични платформи също варира според възрастта. Различните поколенията не използват социалните медии за информация по един и същи начин. YouTube оглавява класациите за всички поколения, но в много различни степени: милениалите водят с 63% в пазаруване с YouTube, но само 46% от техните приятели от поколението X правят същото. А Facebook, дори със своя маркетплейс, не успява да пробие в челната тройка за представотелите на Gen Z, но е и най-използваният източник на социални медии за пазаруване от boomers. Само за две платформи може да се каже, че Gen Z е поколението, което най-вероятно ще ги използва по време на пазаруването си: Snapchat и TikTok. Притежаването на този нарастващ потребителски сегмент с нарастването на пазарния им дял и покупателната им способност е от решаващо значение за бъдещия успех на марките.

Проучванети на Alter Agents показва, че не всички категории са еднакви:
– Категориите, които разчитат на онлайн продажби като абонаменти за самоусъвършенстване, могат да очакват купувачите да се обърнат към социалните медии за информация и да намират тази информация за ценна;

– Ежедневните артикули като лакомства за кучета, кафе и домакински почистващи препарати обикновено не вдъхновяват купувачите да се обръщат за информация към социалните медии;
Дори категориите с подобни продукти могат да се различават значително по това колко купувачите използват и ценят социалните медии като източник. Това подчертава необходимостта от целенасочени изследвания, за да се получи точната информация, релевантна за вашата категория и вашата марка.

– Тъй като взаимодействията между купувачите и платформите на социалните медии непрекъснато се променят, стратегията на марката в социалните медии се нуждае от постоянна оценка и преразглеждане. Купувачите редовно променят към кои платформи се обръщат, колко често ги използват и, което е критично, как използват различните функции на платформите по време на пътуването си към покупка.

Препоръките на Alter Agents към брандовете са:
Фокусирайте рекламата си в социалните медии върху срещата с вашите купувачи в приложенията или платформите, където те вече са. Ако вашата целева аудитория се промени, ще се променят и нейните навици в социалните мрежи;

Направете проучване, за да разберете какво съдържание искат да видят вашите купувачите за вашата категория в социалните мрежи. Какво искат да знаят, преди да купят? Търсят ли информация за характеристиките на продукта или отзиви на потребители? Интересуват ли ги подробно описание на съставките или примери за това как могат да използват продукта?

Настройте съдържанието си към това, което купувачите искат от платформата. За какъв тип информация се обръщат към платформа вашите купувачи?

Направете съдържанието си супер споделяемо. "От уста на уста" е важен източник на информация, така че улеснете клиентите си да говорят за вашите продукти с техните мрежи. Това означава съдържание, с което купувачите могат да се ангажират по време на покупката и след като купят.

Икономиката на влиянието е важна. Проучването установява, че една трета от купувачите се обръщат към инфлуенсъри в социалните медии, за да научат повече за продуктите, включително и половината от поколението на милениалите;

Не всички платформи са подходящи за вас. Не всеки продукт или услуга си струва да се рекламира или продава на всяка платформа. Направете проучване на вашата целева аудитория, за да научите къде се намира тя, и не губете ресурси за платформи, които няма да ви дадат възвръщаемост на инвестицията.