Възходът на карбонтехнологиите

Новите компании и нарастващите инвестиции стимулират иновациите в карбонтехнологиите.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
CarbiCrete Възходът на карбонтехнологиите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Нарастващите опасения за бъдещето на планетата принуждават организациите и предприятията да се насочват към решаване на проблема с въглеродните емисии. От нови решения за съхранение на въглероден диоксид до рециклиране и пренасочване към други приложения, този стремеж има огромен потенциал да помогне както на човечеството, така и на бизнеса да намали своето въздействие върху замърсяването на природата.

„Въглеродът не е наш враг. Той е приятел“, казва архитектът и дизайнер на устойчиви решения Уилям Макдоноу пред Dezeen. Той насърчава иноваторите в бизнеса да гледат на въглеродните емисии като възможност, а не като пречка. Макдоноу подхожда към климатичната криза като „дизайнерски проект, който се нуждае от много внимание“.

Последните констатации на Междуправителствената комисия по изменението на климата (IPCC) разкриват, че има реална опасност да се наруши Парижкия договор, изискващ поддържане на повишението на глобалните температури под 2 градуса по Целзий. С въглеродни технологии и създаването на нови иновации, освен ако не настъпи огромно намаляване на въглеродните емисии, натискът за реакция се засилва. Нова вълна от инициативи и кампании, насочени към карбонтехнологии (технологии за елиминиране на CO2), се увеличават.

През юли бившият управител на щата Ню Йорк Андрю Куомо представи Програмата за предприемачески стипендии Carbontech с нов фонд от 9 милиона долара, за да подкрепи изследвания за начини за улавяне на атмосферния въглероден диоксид и превръщането му в полезни продукти. Програмата е част от плана на Ню Йорк да намали емисиите си с 85% до 2050 г.

През юни Световният фонд за дивата природа (WFF) стартира WFF Canada Nature X Carbon Tech Challenge, който има за цел да разработи икономически ефективни и иновативни технологии, за да улесни измерването на въглеродните емисии в природата. Той приема предложения за технологии, които помагат за измерването на нивото на въглерода в три категории: биомаса, почви и екосистеми. Победителите ще получат грант от 25 000 долара, за да помогнат във финалната фаза на предизвикателството и ще получат място в глобалната програма за социално предприемачество на Microsoft.

Канадската компания Carbicrete – един от 10-те финалисти на Carlon XPRIZE на Илон Мъск, проучва нови начини за пренасочване на въглеродните емисии. Компанията разработва метод за събиране и преработване на въглеродни емисии в бетон с въглеродно-неутрална структура. Уникалната система на Carbicrete използва отпадъци от стоманодобивната промишленост и въглерод от промишлени заводи, които иначе навлизат в атмосферата.

В Австралия Mineral Carbonation International също се насочват към създадени от въглероден диоксид строителни материали. Те създават тухли от CO2, уловен във фабричните комини и помагат на някои от най-големите компании в света по пътя им към нулев въглероден отпечатък.

H&M x Made of Air

В Берлин стартиращата компания Made of Air използва горски и селскостопански отпадъци, които отделят въглероден диоксид, за да създадат нова алтернатива на пластмасата. Тя е 90% въглеродосъдържаща и неутрализира два тона CO2 с всеки тон пластмаса. Материалът може да се използва по много начини, от обзавеждане до фасади на сгради. Компанията вече се обединява с H&M за производство на ограничена серия слънчеви очила с отрицателен въглероден отпечатък.

„Започна ли въглеродната революция?“ попита New York Times през юни. Инвестициите в пространството на карбонтехнологиите се увеличават и биха могли да имат ползи за всеки бизнес. Време е компаниите да открият пътища за сътрудничество с други марки и иноватори.