TikTok срещу Reels

Съперничеството в числа и три основни разлики.

от Redlink
TikTok срещу Reels

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

TikTok е във възход през последните две години с над 2,5 милиарда ползватели през 2021 година и без изгледи за намаляване на ръста, независимо от ограниченията на пазара в Индия и все по-малко вероятната забрана от страна на САЩ. Reels е отговорът на Instagram и също расте много бързо, като непрекъснато добавя нови инструменти за търсене и се опитва да привлече на своя страна създателите на съдържание и последователите им.

Засега не е ясно дали инвестициите на Instagram са оправдани, но може да се види сравнение между двете платформи, направено този месец от The Influencer Marketing Factory. Това не е представително проучване, тъй като е на база само на 60 профила в двете платформи, но дава и качествени, освен количествени резултати. Профилите са различни и имат от 20 000 до 50 милиона последователи в социалните мрежи.

Резултатите от сравнението показват, че потребителите определено са развълнувани от Reels като нещо ново, основно заради много голямото покритие на аудитория. Сравнението на гледания показва, че Reels дава по-добри резултати в това отношение. Платформата се представя много по-добре и по отношение на съотношението между гледанията спрямо броя последователи на дадения профил.

Покритието на Reels изглежда е по-добро от това на TikTok, но резултатите от сравнението показват еднозначно, че засега на Reels му липсва нещо много важно, върху което е изградена привлекателността на конкурента – липсва му чувство за принадлежност към дадена общност. Обобщени в три точки разликите са:

Мрежа срещу съдържание – Instagram е социална мрежа, докато TikTok е ориентиран към създаване на съдържание. Това означава, че потребителите в Instagram виждат основно постове от семейството, близки и приятели или техните контакти. При TikTok на свой ред потребителите виждат съдържание от хора, които те изобщо не познават, а само защото преди са гледали подобно съдържание или имат такива интереси.

Гледания срещу общности – Reels според данните от проучването промотира много добре съдържанието и то се вижда много пъти. Същото съдържание в TikTok има по-малко гледания, но повече коментари и ангажираност от страна на последователите. Reels също така засега не показва броя на споделянията, а това е важна метрика за брандовете и създателите на съдържание.

Данни - TikTok дава подробни данни на потребителите за всяко публикувано от тях видео, докато Instagram засега няма никакви данни и анализи за Reels. Съответно TikTok с данните си може да насочи брандовете и създателите на съдържание към това кое съдържание работи по-добре и в коя креативна посока да отидат, докато в Reels това засега не е възможно.