Синьото – безопасно решение за стрийминг развлеченията

Избирайки синьо стрийминг индустрията се стреми към по-консервативни бизнес решения

от Redlink
Синьото – безопасно решение за стрийминг развлеченията

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Наскоро Warner Bros. Discovery официално ребрандира водещата си стрийминг услуга HBO Max от лилаво в кралско синьо. С този ход се присъедини към Prime Video, Max, Paramaunt+ и Disney+, които също предпочитат синьо в брандирането си.

Досега стрийминг развлеченията включваха различни цветове – червено, зелено, лилаво, оранжево. Преди три години услугите предпочитаха лилавото, сега всичко е синьо. Това гравитиране към по-безопасна цветова гама се дължи на натиска да са възможно най-привлекателни за възможно най-много хора.

Синьото е най-любимият и популярен цвят в света и се смята за спокоен и успокояващ. Новото синьо на Max е „неагресивен, приятен за окото“ според Юнис Шин, партньор и глобален ръководител на медийната и развлекателната практика в марката и консултантската фирма Prophet.

„Лилавото беше много отчетливо, но подобно на HBO, той всъщност е много разделящ цвят“, казва Пато Спаньолето, CMO на Warner Bros. Discovery Streaming, пред Marketing Brew. „Има хора, които наистина го обичат и хора, които не. За разлика от него синьото е най-обичаният цвят от повечето сегменти от аудиторията.“

За ребрандирането си Warner Bros. Discovery оценяват почти всеки цвят, заедно с повече от 100 имена. Нюансът синьо, който избират, в крайна сметка излъчва едновременно първокласност и достъпност. В някои случаи синьото може да изглежда и не чак толкова първокласно според Рос Клъгстън, главен директор на Design Bridge and Partners: „Синьото е мястото, където попадате, когато има решение от комисия“, казва Клъгстън. “Съберете 20 души в заседателна зала и „гарантирано ще завършите със синьо“.

Според Клъгстън все по-широкото възприемане на синьото от стийминг услугите се противопоставя на дългогодишни цветови асоциации. Например този цвят е широко асоцииран със Силиконовата долина (Facebook, Twitter, Zoom, Venmo...). За разлика от тях стрийминг услугите се открояват с по-ярки, смели цветове, например ярко червеното на Netflix, YouTube или Hulu с тяхното неоново зелено. От това произтича и един проблем: „Проблемът със синьото е, че ви поставя на корпоративната технологична земя“, казва Клъгстън. „Не искате да сте там. Клиентската ви база е много по-млада и те търсят забавление, а синьото всъщност не е забавление.“

Избирайки синьо всъщност стрийминг индустрията се стреми към по-консервативни бизнес решения и „залага на сигурно“ като приоритизира печалбата, за да задоволи инвеститорите. „Голяма част от стратегическото мислене е да не се навреди на продукта.“ - казва Клъгстън, „Синьото е безопасно“.