Телевизия Bulgaria on Air – телевизията на образованите граждани

Телевизионният канал Bulgaria on Air е следващият в поредицата от телевизии извън екосистемата на групите Нова и бТВ, който разглеждаме отблизо.

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Телевизия Bulgaria on Air – телевизията на образованите граждани

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Класацията на най-гледаните предавания на телевизия Bulgaria on Air показва несъмнен лидер в зрителските предпочитания и това е седмичното предаване „Операция история“. Темите в него са около силно полемични въпроси от българската история, които в последните издания на предаването са свързани основно с историята на отношенията на България със Сърбия и Северна Македония, както и претенциите на последната към различни събития и личности от близкото и по-далечно минало. Тези теми имат своята вярна аудитория.

Разпределението по пол показва малък превес на мъжете. Статистически в данните на Гарб за зрителите над 4 години, мъжете са 48%. В програмата на Bulgaria on Air се виждат предавания, които са доста предпочитани от мъжка аудитория – най-вече „Авиошоу“, „Умно село“ и „Денят on Air“. В класацията прави впечатление, че рейтингите се различават от броя лоялни зрители – в някои случаи предаване с по-ниски рейтинги има по-голям брой зрители, които го гледат от край до край – това личи особено ясно при „Умно село“ – документална поредица, представяща български творци и интелектуалци, която дълги години се излъчваше по БНТ и явно запазва зрителския интерес и в Bulgaria on Air.

Разпределението на зрителите по местоживеене показва, че Bulgaria on Air се гледа много от софийска аудитория, като „Историите on Air“ - документално предаване на интересни, актуални теми и споменатото предаване „Умно село“, са абсолютен фаворит с дял от около 30% на фона на 18% софийска аудитория в панела. Вижда се, че както каналът Bulgaria on Air като цяло, така и топ предаванията, имат по-голям от средния брой софийски зрители, както в повечето случаи и повече зрители от големите градове (с население над 100 000 души), които статистически са 16%.

Образователният ценз на зрителите на телевизията е впечатляващ. При среден процент 27% висшисти сред българите, Bulgaria on Air има много по-голяма квота сред зрителите си. Очевидно предаванията са интересни за добре образованите хора от София и големите градове.

Тук е интересно съпоставянето с процента зрители по възраст. Преобладаващата част от зрителите на Bulgaria on Air са над 60 годишни. В телевизията са по-малко представени останалите възрастови групи. Известно е, че по принцип телевизия гледат най-много по-възрастните групи от населението, докато по-младите прекарват пред екрана по-малко часове. В случая можем да кажем, че телевизия Bulgaria on Air е предпочитана от добре образованите граждани в зряла възраст – един сегмент зрители, които със сигурност гледат и големите национални телевизии, но намират в Bulgaria on Air съдържание, което е важно и интересно за тях.