Светът отвъд пандемията – яйца без кокошки, чанти от гъби и роботи за домашни любимци

Няколко тенденции отвъд 2021 година.

от Redlink
Светът отвъд пандемията – яйца без кокошки, чанти от гъби и роботи за домашни любимци

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

2020 година промени света толкова силно, че всички проучвания изглежда се концентрират върху излизането от пандемията и непосредствените последствия от нея. Междувременно хората не са спрели да мечтаят, технологиите да се развиват, а светът да върви напред. Ето няколко интересни тенденции, които се очаква да надживеят 2021 година.

Яйца без кокошки. Като генерален отговор на въпроса кое е първо – кокошката или яйцето - очаква се още през 2021 заместителите на яйца, произведени на растителна основа, да са най-бързо растящият сегмент в секцията на храните с неживотински произход. Най-новите разработки са все по-съвършени на вид, на вкус и като заместител на хранителната стойност на яйцата, но на базата на растителни протеини. JUST Egg е лидерът на пазара в САЩ, но освен него солидни позиции имат и Oggs Aquafaba в Обединеното кралство, Zero Egg в Израел, Evo Foods в Индия и т.н. Предимствата на този вид яйца се рекламират не само през ползите им за здравето, но и заради грижата за животните и за планетата като цяло.

Дигиталните цветове. Всяка година си има свой цвят и той символично представя определена тенденция, посока или нагласа. Очакванията на WGSN и Coloro са цветът на 2021 да е дигитално генериран – например A.I.Aqua е добър избор, едновременно идеален за интериори, както и за технологични продукти. Проучванията показват, че синьото е много предпочитан от потребителите цвят и много често се използва в технологични разработки.

Автентични инфлуенсъри. Наречени с името Genuinfluensers – комбинация от думите за автентичен и инфлуенсър, това са хора, които специално имат грижата да разпространяват вярна информация в екосистемите на социалните мрежи, които са все по-ненадеждни. Във Финландия например 1 500 инфлуенсъри са обявени за служители на първа линия в борбата с вируса и се ангажират да разпространяват вярна информация. Подобна комуникация разчита в много малка степен на рекламни активности от страна на инфлуенсъра, а по-скоро е органична част от ежедневието му и така е много по-убедителна за последователите му.

Маски за брадичката и врата. Наречени с общата дума Jeck (от челюст и шия), маските за тази зона стават все по-търсени. Работата с различни устройства кара хората да прекарват голяма част от деня си с наведени глави и зоната под брадата и шията стават особено уязвими зони, за които вече се продават специални продукти – някои като продължение на маската за лице, други са съвсем отделни.

Дигитална сексуалност. Наречена digisexuality, зависимостта и все по-голямото място на технологиите в интимния живот на хората е феномен не от вчера, но по време на ограниченията заради COVID, тези тенденции са особено засилени. Все повече хора ще започнат да използват виртуална реалност, изкуствен интелект или роботи, за да изграждат интимните си отношения без да имат необходимост от присъствието – емоционално или физически – на друг човек.

Гъбен ефект. Компании като Adidas, Stella McCartney, Lululemon и Kering инвестират седем цифрени суми за разработването на биоматериал на име Мило, който замества кожата за всякакъв вид кожени изделия и се прави от гъби. Гъбите изобщо навлизат масово в много сфери – от тях се правят опаковки, лекарства, козметични продукти. Фермите за гъби в Африка потенциално могат да подпомогнат много икономиката на континента.

Пълно рециклиране. На фона на стремежа към по-устойчива мода и заложени таргети далеч във времето, спортните марки са много напред. Adidas тества Ultraboost DNA Loop – проект, който позволява всеки чифт обувки в края на живота си да бъде рециклиран в нов. Очаква се проектът да стане масов в края на тази година. Марката On Running осигурява абонамент за своите обувки за тичане, за да затвори цикъла, а френската марка Solomon дава допълнителни точки на клиентите си за своите първи обувки за тичане, които могат да се преработят напълно и да се рециклират под формата на други продукти като ски обувки например.

Роботи за домашни любимци. Средствата за справяне със самотата по време на локдаун са еднакви по целия свят – повече домашни животни, растения, но и роботи. Тенденцията към увеличаване на броя на самотно живеещите потенциално също води до увеличаване на електронните „компаньони“. В момента роботите могат да изпълняват единични функции в домакинството – например да чистят, но плановете са с помощта на психолози и аниматори да се развият до машини, които да имат пълноценни функции за асистенти на възрастните хора или компания на деца.