Станислава Армутлиева на ФАРА 2021: „Как живее музиката в рекламата“

Полезните практични съвети на Станислава Армутлиева за свързването на музиката с рекламата

от Redlink
Станислава Армутлиева на ФАРА 2021: „Как живее музиката в рекламата“

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Станислава Армутлиева е основател и управляващ директор на някои от най-успешните музикални компании у нас – Вирджиния Рекърдс, Вирджиния Пъблишинг, Анимато Мюзик, Анимато Мюзик Пъблишинг, които се занимават с всички дейности в областта на музикалния бизнес – продуциране, менажиране и администриране на авторски и сродни на авторските права, маркетинг на музикални продукти и събития, физическа и дигитална дистрибуция на аудио и видео записи, представителство на някои от най-големите световни музикални каталози за България и други. Тя откри лекционната програма на ФАРА 2021 с презентацията си „Как живее музиката в рекламата“.

Основните акценти в лекцията на Станислава Армутлиева, обявена в програмата на ФАРА21 като „Всичко, което трябва да знаете за свързването на музиката с рекламата“ са свързани с авторските и сродните им права и начините, процесите и стъпките за лицензирането на използването на музика в аудио-визуални произведения и разбира се в рекламите.

Станислава разгледа процеса на свързване на музика с рекламно аудио-видео съдържание, за който се използва термина „синхронизация“. Тя изтъкна, че процеса на синхронизация на музика в рекламата е взаимноизгоден и носи ползи както за артиста така и за ползвателите. Значението на музиката в рекламата и ролята ѝ за привличане на вниманието, задаване на настроение и създаването на подходящ емоционален фон е добре известно и детайлно изследвано. За артиста, а и за самата музика, ползата от синхронизация в реклами е в промоционалния ефект от повторението в ефир и достъпа до многомилионна публика, както и в допълнителните приходи за излъчване и публично изпълнение от ротацията им в ефир. В някои случаи, както обясни Станислава Армутлиева, промоционалният ефект може да е толкова голям, че това да повлияе благоприятно на цената на сделката, ако артистът прецени, че ползата от синхронизацията ще е достатъчно значима.

Станислава Армутлиева подчертава, че изборът на музика в рекламата зависи освен от творческите решения също от бюджета и времето, с което разполагаме за уреждане на правата. Ето и практичните съвети, които тя сподели от сцената на ФАРА 2021:

За една реклама винаги има повече от една опция за музиката.
Колкото и да ни харесва някоя песен и колкото и безпроблемно да ни е изглеждало лицензирането на използването ѝ, съвета на Армутлиева е никога да не се фиксираме прекалено само върху една опция за музика. Изборът на само един определен мотив/песен може да създаде проблеми, особено ако вече са заложени в рекламата, а се окажат с невъзможни за изчистване права. Авторите може да откажат отстъпването на правата за ползването на произведението си по най-различни съображения и затова е много важно да има достатъчно време и достатъчно други опции за музика, за да се избегнат усложнения и непредвидени разходи. Тя дава пример от практиката си с песните на ABBA, които не се предоставят за реклами при никакви обстоятелства, и колкото и да са подходящи за вашата идея, няма как да ги използвате. Станислава даде пример и с “Your song” на сър Елтън Джон, за която той и Бърни Топин решават, че влиза в „съкровищницата им“ и преустановяват да разрешават използването ѝ в реклами, макар че преди този момент това е било възможно. Армутлиева споделя, че изборът на никоя песен не е сигурен, докато процесът по изчистване на правата не бъде формално финализиран и настоятелно съветва винаги да имаме резервни опции, като с примери от пратиката си показа, че понякога „резервния“ избор може да е дори по-удачен и по-успешен от първоначалния.

Съобразявайте желанията с възможностите.
Доста често в практиката между тях има конфликт, посочва Саня. Няма как да се лицензира използването в реклама на най-големите хитове на световни мега звзеди, ако разполагате с малък бюджет. Но не всичко е пари. Понякога и най-големите и най-скъпи автори на хитове като U2 или Coldplay отстъпват безвъзмездно правата за музиката си за каузи, в които се припознават посочи Армутлиева.

Не на „Винаги в последния момент“.
В рекламния бизнес винаги всичко е в последния момент, а понякога дори и минутите и часовете имат значение. Тъй като в процеса на лицензиране на използването на музика в реклама са замесени много носители на права и всеки от тях трябва да даде своето разрешение, препоръката на Станислава Армутлиева е да се отдели достатъчно време за изчистване на правата за музиката. Оставянето му на последния производствен етап крие реални рискове от допълнителни разходи и отлагане на кампанията в случай на отказ.

Разберете къде са правата – бързата идентификация, яснотата и леснотата при общуването с носителите на права са ключови за успешен завършек на процеса. Важно е максимално бързо да се намери дали в България има представители на дадените творци или ако няма кой би могъл да изчисти правата.

Плейлисти с easy to clear тракове.
Те са своеобразен мост между музикалната и рекламната индустрии. В тези плейлисти влиза така наречената продукционна музика, която е с вече изчистени права и може много по-бързо и лесно да бъде ползвана в реклами, като при тях стъпките в процеса и времетраенето на лицензионната процедура са минимални.

Лейбълите и музикалните издатели като музикални консултанти.
Едно от важните послания на нейната лекция е призива към рекламната индустрия да се обръщат на ранен етап от създаването на рекламите към продуцентските компании от музикалната индустрия и да ги използват като консултанти в процеса на подбор на подходяща музика за рекламите. На големите пазари е нормално музиката да стига до рекламните агенции проактивно и да се изпращат предложения за музика, които създателите на реклами да имат предвид. У нас този процес все още не е започнал, но постепенно пазарът ще тръгне и в тази посока, убедена е Станислава Армутлиева. Дотогава агенциите могат да имат предвид, че музикалните издатели могат да бъдат техни безценни консултанти и да им предлагат опции за подходяща за идеята музика, ако получат добре формулирано задание и време за предложенията си.