Социални мрежи с лимит или по 100 публикации на човек

„Малкото е повече“ е новото правило за използване на социалните мрежи.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Социални мрежи с лимит или по 100 публикации на човек

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Социалните медии имат лоша репутация - от насърчаване на поведение, което е пристрастяващо и лишава от сън, до причиняване на тревожност и депресия. И все пак през 2021 г. в световен мащаб има милиарди месечни активни потребители във Facebook и Instagram, Twitter има над 300 милиона, а през септември 2021 г. TikTok отчита 1 милиард активни потребители месечно.

Редица приложения като Social Fever, Offtime и Freedom имат за цел да откъснат вниманието на потребителите от социалните медии чрез ограничаване на използването им. Но какво ще стане, ако социалните платформи просто имат по-малко и по-внимателно подбрани публикации? Тук идва Minus – платформа, създадена от Бен Гросер, за да оспори и коригира съществуващите модели на социални мрежи – Minus позволява само 100 публикации на всеки потребител за целия му живот. Самопровъзгласена като „крайна социална мрежа“, платформата има за цел да повиши качеството на съдържанието чрез ограничения.

По същия начин, Thursday (четвъртък) е приложение за запознанства, което функционира „на живо“ само в посочения ден. Стартирана през май 2021 г., компанията се появява поради умората от онлайн запознанства. Приложението се надява да подкрепи срещите, разговорите и възможностите за запознанства, но чрез ограничения в използването му до един ден в седмицата. Преди стартирането повече от 100 000 любопитни самотни потребители са се регистрирали.

Предстои да се види колко дълъг живот ще имат тези приложения, но във всеки случай появяването им е показателно за определена тенденция към лимитиране на ангажирането на хората със социални мрежи. Компаниите се стремят да преодолеят шума и безкрайното онлайн съдържание като инсталират ограничителни параметри, които предизвикват ново поведение и по този начин насърчават по-здравословен и внимателен подход към бъдещето на социалните мрежи.