Служебните срещи – голямото губене на време?

Проучването на FischTank е още едно доказателство, че количеството не е равно на качество.

от Redlink , Източник: PR Newswire
Служебните срещи – голямото губене на време?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

С прехода към дистанционна, а после и към хибридна форма на работа през последната година, професионалният и личният живот размиха границите си и се появиха нови предизвикателства пред офис културата и производителността. Все по-често се говори за Zoom бърнаут, умора от срещи, екранна умора, които подкопават морала и ефективността на компаниите. Това, което изглеждаше като сбъднат сън (работа от дивана) за много хора се превърна в психологично бреме и пречка пред продуктивността и ефективността им. В резултат 44% от участвалите в проучване на глобалната HR компание Robert Half казват, че днес се чувстват по-преуморени от работа в сравнение с преди година. И един от големите фактори за това са служебните срещи и колове.

90% от американските служители споделят, че служебните срещи влияят негативно върху производителността им и искат по-малко срещи и губене на време.

Това е основният извод от резултати от проучване, проведено наскоро от FischTank PR, водеща компания за връзки с обществеността и маркетинг, която се фокусира по теми като устойчивост и чисти технологии, здравеопазване, биотехнологии и B2B технологии. Проучването им е проведено сред 685 професионалисти, работещи в традиционни офис роли (дистанционни или присъствени) върху въздействието на срещите върху производителността на американските служители.

Другите резултати от проучването са:

– 90% от служителите биха искали един ден без никакви насрочени срещи и разговори;
– 44% от участниците споделят, че имат по 2-3 планирани разговори или срещи на ден, а за 20% броят срещи е между 4 и 6;
– 30% казват, че най-голямото предизвикателство за срещите е точността, а
– 25% споделят че са уморени от срещи.

По отношение на предпочитанията към служебните срещи 48% предпочитат личните срещи, а 35% - видео конференции. Телефонни обаждания предпочитат 16% от анкетираните.

Проучването на FischTank е още едно доказателство, че количеството не е равно на качество. Но освен това от компанията вече предлагат и някои решения за облекчаване на свързания с онлайн срещите стрес за служителите. Например въвеждането на програма за ден в седмицата, свободен от служебни срещи, която има голям успех. Всяка сряда екипите могат да си поемат дъх и да не бъдат прекъсвани от колове. Същевременно ангажираността им към срещите в другите дни се увеличава, защото не се чувстват притиснати от други задачи.

Ерик Фишгрунд, основател и главен изпълнителен директор на PR на FischTank казва: „Въз основа на обратната връзка от нашите колеги стана ясно, че умората от срещи е проблем, особено защото някои се занимават с малки деца, членове на семейството, домашни любимци и други пречки при работата от вкъщи. Също така разбрахме, че дори две срещи/обаждания на ден, което някои смятат за незначително, е достатъчно, за да наруши творчеството, писането, стратегическото планиране и изпълнението. Разбира се, денят без срещи не е гарантирано сребърен куршум, но ние ще продължим да го изпробваме и да преценим резултатите на базата на обратната връзка на нашия екип.“ И допълва: „Тъй като продължаваме да виждаме все повече големи PR, маркетингови и творчески агенции да обявяват задължително завръщане в офиса на пълен работен ден за техния персонал, ясно е, че много компании не работят с оглед най-добрия интерес на своите служители, въпреки пандемията, която промени драстично ежедневния им живот и доказва, че не е необходимо служителите да са в офиса, за да бъдат продуктивни. Колкото по-дълго остава този остарял манталитет, толкова повече таланти ще напускат компаниите в търсене на организации, които дават приоритет на гъвкавостта и благосъстоянието - две основни теми на PR културата на FischTank.“