След Covid-19 – в света на дигиталната интимност

Има ли дигитално решение за дълготрайни и здравословни връзки?

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
След Covid-19 – в света на дигиталната интимност

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Днес има приложение за почти всичко, особено в социалните мрежи. Meetup, Friender и Hey! Vina помагат на хората да разширят своя приятелски кръг, докато приложенията за запознанства като Tinder, Bumble и Hinge свързват необвързани, за да намерят тяхната „половинка“. Технологиите са ключови като инструмент за свързване на хора и съответно се появява вълна от стартиращи компании, целящи да поддържат взаимоотношенията между двойките, като им помагат да укрепват чрез дигитална интимност.

„В днешно време се обръщаме към дигитални решения за всичко - от фитнес до образование и въпреки това има много малко инструменти, предназначени да помогнат на двойките да са по-щастливи и по-здрави“, казва Кевин Шанахан, главен изпълнителен директор и съосновател на Paired. Приложението за връзка стартира през октомври 2020 г., за да запълни празнина на пазара за дигитални апликации, които помагат на двойките да подобрят комуникацията и „наистина да се свържат“.

Независимо проучване установява, че 98% от потребителите на приложението признават, че сега открито общуват с партньора си, 80% се чувстват комфортно да говорят за сексуалния си живот, а четири от пет двойки се чувстват силно свързани с партньора си, след като използват Paired в продължение на три месеца. „Paired не се опитва да заеме мястото на терапевт или съветник - казва Шанахан, - а вместо това работи като инструмент за комуникация и самообучение, който двойките могат да използват, за да се забавляват и наистина да се свързват. Въпреки че е в началото на старта си, приложението вече демонстрира, че дигиталните интервенции могат да подобрят взаимоотношенията.“

Tinder и Duolingo също помагат на двойките да общуват. През април 2021 г. приложението за запознанства и езиковата услуга се обединиха, давайки на членовете на Tinder достъп до безплатни езикови уроци на Duolingo, за да „подобрят комуникациите си във връзки на дълги разстояния“.

Двойките, живеещи на разстояние, които искат да подобрят интимните си отношения, скоро могат да се потопят във виртуална „метавселена“, създадена от Raspberry Dream Labs, компания, преосмисляща киберсекс преживяванията, за да създаде по-реални връзки. Първият им проект „Сензорно съблазняване“ използва разширена реалност (XR), за да позволи на потребителите да усещат тактилни импулси по телата си, имитирайки усещането за докосване. Това необичайно преживяване предлага възможност за „изследване на вашата чувственост и създаване на сексуални стимули чрез сензорната стимулация“. По-късно тази година компанията ще стартира „Raspberry Dream Land“, платформа за социални събития XR, предлагаща виртуално пространство за „радикално себеизразяване, социални взаимодействия и пълноценни връзки“.

Ако XR е прекалено смела идея, то Lover е информативно приложение, което помага на двойките да подобрят сексуалния си живот със съдържание, съвети и упражнения, базирани на науката. Той включва инструмент за сексуално профилиране, който потребителите могат да използват, за да разберат по-добре какъв профил имат и да улеснят по-силната връзка с партньора си. Приложението за сексуален уелнес стартира през февруари 2020 г. с финансиране от 5 милиона долара от редица инвеститори, включително основателя на Tinder Шон Рад.

Друг стартъп, използващ науката за подобряване на взаимоотношенията, е Lasting, приложение за терапия на двойки, което използва 126 научни изследвания като основа на своята програма и твърди, че 94% от двойките, използващи приложението, наистина укрепват отношенията си. Предложението включва план за заздравяване на взаимоотношенията, седмични семинари, водени от терапевти и експерти по връзките и ежедневни разговори. Lasting вярва, че „връзките създават по-здрави индивиди, а не обратното“.

През ноември 2020 г. телекомуникационната компания Talkspace придоби Lasting с цел разширяване на портфолиото си от здравни услуги. Използвайки науката и данните от старта на приложението през 2017 г., Talkspace признава, че Lasting помага на двойките да се свързват пълноценно, което води до по-добри бракове и подобрено качество на живот. Марк Хиршхорн, президент на Talkspace казва, че „дълбоко вярва в идеята, че технологията може да се използва, за да помогне на хората да живеят по-здравословно и по-щастливо“.

Технологията, насочена към спасяване на взаимоотношенията, се появява във време на крайна необходимост. Продължителните ограничения около COVID-19 обтегнаха взаимоотношенията в двойките, а процентът на разводите скочи в целия свят. Legal Templates, компания за сключване на споразумения в САЩ отчита 34% увеличение на споразуменията за развод по време на пандемията в сравнение с предходната година, а семействата в Китай са подали 8,6 милиона молби за развод през 2020 г., което изпреварва регистрациите на бракове. Укрепването на връзките се търси като услуга и стартъпите адаптират тази необходимост към дигиталната ера.

Писателката Ребека Стронг изпробва Lasting със съпруга си и публикува опита си в Bustle през март 2021 г. Тя обобщава че: „колкото и несигурно да е бъдещето в много отношения, хубаво е да знаем, че сега разполагаме с инструментите, които помагат да заздравим връзката си. "