Щастлив живот в синята зона

Новата платформа за благосъстояние Blue Zone променя смисъла на понятието „синя зона“, разглеждайки отблизо райони на земята, където жителите живеят по-дълго и се чувстват щастливи.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Щастлив живот в синята зона

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Дълголетието е сред първостепенните факти в статистиката, които държавите, общностите и културите често посочват като доказателство за здраве и щастие. В нашата ера на здравословен живот и стремеж към лично благосъстояние разговорите за здравето стават все по-цялостни и интегрирани, съсредоточени около умереността, колективните грижи и устойчивите навици. Изследванията за „сините зони“ обхващат общности по света с екстремно дълголетие и цялостно здраве – те разглеждат холистичния, фокусиран върху общността начин на живот, който е с по-дълга от средната продължителност на живота, предлагайки пътна карта за нов път към щастието.

Туризъм за дълголетие

Според изследването на платформата Blue zones жителите на Сардиния, Калифорния, Коста Рика, Гърция и Япония имат най-високата продължителност на живота в световен мащаб. Местните жители в тези населени места живеят до 90, ако не и до 100 години, и имат значително намален процент на сърдечно-съдови заболявания и деменция. Търсейки нов ключ към най-добрия живот, мнозина пътуват до Сините зони, за да се насладят, да се отпуснат и да възприемат елементи от този здравословен начин на живот.

Това води до нарастване на туризма за дълголетие: Хотелите и общностите в Blue Zone платформата рекламират начина си на живот като преживяване, на което туристите могат да станат свидетели и да се учат по време на престоя им. В хотел Halekulani в Окинава, Япония рекламира почивки „Тайните на дълголетието“. В Пулия, Италия, пътуващите могат да се отдадат на луксозна „Програма за дълголетие“ с уроци по готвене, упражнения и социални събития в Blue Zone.

Диетите в Blue Zone

Готвенето всъщност е много голям фактор за здравето в сините зони. Средиземноморските диети са популярни на някои от местата, особено в Гърция, където морският копър е особено здравословен продукт, известен със своята подкрепа на мозъчните функции. Всички места са обединени от това, че поддържат растителна диета и включват въглехидрати и млечни продукти само умерено.

Чайовете също са важен елемент от диетите в Blue Zone, много от които са с високо съдържание на антиоксиданти и се приготвят с билки, които имат различни ползи за здравето. Японският зелен чай и матча често се свързват със здравето на сърцето, докато семената чан, популярни в костариканската кухня, са полезни за понижаване на кръвното налягане. Изработен от растението Sideritis, гръцкият планински чай е полезен за мозъка, а чаят от бял трън от Сардиния е известен с това, че предпазва от някои видове рак.

Грижа за общността

Акцентът в Сините зони върху общността и преодоляването на чисто личните амбиции е важен движещ фактор, който забавя стареенето и поддържа колективно щастие сред жителите. Участието в групови упражнения като ходене, танци или дори градинарство, се удвоява като ефект върху хората когато е свързано със социално взаимодействие, същевременно осигурява редовно, умерено физическо движение. Възрастните граждани, които живеят с чувство за принадлежност и цел, имат по-малко проблеми, свързани със здравето, в сравнение с тези в други страни, което прави сините зони глобални горещи точки за пенсионерите.

Живеенето в среда със здравословни навици и колективни грижи е важен елемент за дълголетието в Сините зони. Туристите, жителите на други страни и пенсионерите търсят обогатяващи пътувания, които да предприемат през следващите месеци. След пандемията фокусът върху здравето е повишен, потребителите търсят по-цялостен, интегриран и здравословен начин на живот, а Сините зони предлагат формула за това.