Шест тенденции в инфлуенсър маркетинга в близкото бъдеще

GoodFirms подчертава най-важното, което брандовете трябва да знаят при работата с инфлуенсъри

от Redlink
Шест тенденции в инфлуенсър маркетинга в близкото бъдеще

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Тенденцията на развитие на инфлуенсър маркетинга е във възход през последните години, а COVID пандемията ѝ придаде допълнителен тласък, GoodFirms е изследователска фирма, базирана във Вашингтон, която насочва усилията си в идентифицирането на най-изявените и ефективни агенции за инфлуенсър маркетинг, които носят реални резултати на своите клиенти. GoodFirms използва стриктна методология за изследване на компаниите за да ги включи в своя лист на топ компании. Включените в листа компании освен стриктния одит, на който са подложени, са насърчени и да участват в изследванията на GoodFirms. Публикувания от GoodFirms доклад "6 тенденции в инфлуенсър маркетинга, които да се следят през 2021 г.", подчертава важните неща, които брандовете трябва да знаят, за да изберат най-добрите и най-подходящите за техния бизнес инфлуенсъри. За изследването GoodFirms анкетират 82 маркетингови професионалисти, за да идентифицират тенденциите в инфлуенсър маркетинга.

Ето ги и шестте основни тенденции, идентифицирани от GoodFirms за 2021г:

1. Нано и микроинфлуенсърите носят по-добра възвръщаемост на инвестициите спрямо другите типове инфлуенсъри

Нано инфлуенсърите обикновено имат от 100 до 1000 последователи. Микроинфлуенсърите са стъпка над наноинфлуенсърите, като техният брой последователи варира от 1000 до 10 000. Това са инфлуенсърите, които имат сравнително малък брой, но предани и ангажирани последователи. По-рано марките не обръщаха голямо внимание на този тип инфлуенсъри, но нещата се променят през 2021 г., тъй като именно те стават все по-полезни за малките и средни марки при утвърждаването им на пазара. Те са идеален избор за малкия бизнес, който не разполага с огромен маркетингов бюджет, но определено може да спечели известна полза от подхода „от уста на уста“.
Микроинфлуенсърите, макар и с по-малък брой последователи, имат силна връзката със своите общности. Те са следвани от приятели, членове на семейството и познати. Самите те коментират и се ангажират със своята публика, което води до по-голямо доверие в тях, а това води и до по-добри продажби. Като се фокусират върху нано и микроинфлуенсъри, марките имат възможността да увеличат ефективността на своите инфлуенсър маркетинг бюджети, като работят с инфлуенсъри, дълбоко свързани със своята аудитория

2. Видеоклиповете са най-предпочитаната форма на съдържание от инфлуенсъри

През последните седем години видео съдържанието е начело на маркетинговите тенденции като цяло, не само при инфлуенсър маркетинга. Не става дума само за удоволствието от гледането на съдържание, защото 90% от потребителите считат, че видеоклиповете им помагат да вземат решения за покупка. Освен това 64% от клиентите казват, че гледането на видеоклипове ги прави по-склонни да купуват. Визуалното съдържание е много по-лесно за бързо възприемане и е много по-ангажиращо. Видео-съдържанието също така изгражда по-високо доверие. Когато гледат видеоклип, потребителите усещат по-лична връзка с инфлуенсъра, за разлика от снимка с няколко хаштага и код за отстъпка

Освен свързаността и доверието на потребителите с видео съдържанието, друга причина за ръста му е нарасналия брой платформи, поддържащи видео формати. Това включва както видеоклипове с дълга, така и с кратка дължина. Например, марките могат да публикуват видеоклипове с дълъг формат в YouTube. За видеоклипове с кратък формат има Instagram Stories, Reels и TikTok. В рамките на видео-съдържанието, кратките видеоклипове са тези, които набират популярност. Основната причина е намаляващата продължителност на вниманието на потребителите. За да запазят последователите си и ангажираността им, за инфлуенсърите и за марките е неизбежно да създават кратки видеоклипове, които да привличат вниманието на публиката, както и да ги вдъхновяват да предприемат действия.
Според GoodFirms видовете кратки видеоклипове, които е добре да включите в маркетинговата си стратегия, са:

Отзиви или прегледи на продукт/услусга
Обучение за продукти / видеоклипове с инструкции
Често задавани въпроси / Отговаряне на въпроси на клиенти
Генерирано от потребителите съдържание
Пряко предаване онлайн

3. TikTok е най-любимата платформа в момента
Използването на TikTok в инфлуенсър маркетинга се увеличава от самото му основаване, но придобива истински висока популярност през 2020 г. Платформата става все по-популярна, защото е посветена изключително на видеоклипове, за разлика от други платформи, при които видеоклиповете са опция.
TikTok се превръща във фаворит на търговците, защото им дава директен достъп до огромната съществуваща аудитория на платформата. Броят на потребителите на TikTok е повече от 800 милиона, въпреки скорошните заплахи за забрана на платформата, заради съмнения относно защитата на личните данни на потребителите ѝ. Всичко това не накара нито потребителите, нито марките, които вече използват платформата, да спрат да я използват.

Вирусните Tik Tok видеоклиповете ще бъдат маркетинговата тенденция, която ще управлява 2021 г. Предприемачите използват Tik Tok influencers, за да пускат на пазара нови продукти. Инфлуенсърите в Tik Tok са сравнително достъпни в сравнение с инфлуенсърите в Instagram / YouTube. Марките са в състояние да генерират съдържание на ниска цена на платформа, която е силно ангажираща. Tik Tok има вирусна природа и много нови продукти, рецепти и услуги са се мащабирали почти случайно в резултат на това, че видеоклиповете им в Tik Tok стават вирусни и генерират милиони гледания.
Смело може да се каже, че е важно марките да присъстват в TikTok. Това ще увеличи познатостта на марката. За да извлечете максимума от TikTok, намерете инфлуенсъри, които работят в нишата на марката. Правилната маркетингова стратегия на TikTok influencer има силата да представи марка и нейния продукт пред огромна аудитория и да привлече и потенциални клиенти.

4. Марките си партнират с влиятелни лица за по-дълги кампании
През 2021 г. от GoodFirms очакват да видим марките и инфлуенсърите да се обединяват за дългосрочни партньорства, вместо само за единични спонсорирани публикации. Има няколко причини за тази промяна, но основната е, че отнема време, за да се извърши продажба. Дори много популярните влиятелни лица имат проблеми с реалния си принос към продажбите на марката само с една спонсорирана публикация. Маркетолозите започват да разбират колко важна е лоялността към марката за създаването на клиенти, които се завръщат, а постоянните партньорства с инфлуенсъри ще помогнат за създаването на емоционална връзка между общността на този инфлуенсър и вашия продукт. Инфлуенсърите могат да станат посланици на марките и няма да бъдат просто някой, популяризиращ продукта в социалните си медии, а знаменитост, участваща в събития, реклами и много други активности на марката. Това е добър начин за оптимизиране на отношенията.

Други ключови предимства на формирането на дългосрочни отношения с влиятелни лица са:

Провеждането на дългосрочни кампании дава на марките възможност да проследяват резултатите и да оптимизират съответно своите кампании.
Дългосрочните връзки позволяват на марките да намерят и да се съсредоточат върху микроинфлуенсъри, които имат висока надеждност в своята ниша.
Дългосрочните партньорства с микроинфлуенсъри позволяват на марките да се възползват от съответните нови клиенти, тъй като нишовата аудитория на този тип инфлуенсъри се увеличава.

Като се има предвид това, съществува и риск при дългосрочна работа с инфлуенсъри, ако марките го направят, без да имат подходящ договор за това. Част от тази тенденция включва и подробни договори, които защитават и двете страни - марките и инфлуенсърите.

5. Марките търсят сътрудничество с инфлуенсъри, основано на ефективността
Тъй като броят на инфлуенсърите се увеличава, социалните медийни платформи са пренаселени с тях. По-лесно от всякога е да натрупате последователи, тъй като все повече потребители преминават към социалните медии и интегрират тези платформи в живота си и в навиците си за пазаруване. Но с тази лекота идва и размиването на това колко ефективни са инфлуенсърите. Харесванията и коментарите не са равни на кликвания и покупки. Справедливото възнаграждение или комисионна на инфлуенсъра е необходимо, за да се поддържат здрави отношения с него. Марката трябва да обмисли възможността да плати на инфлуенсър определена част от комисионната, когато той / тя успешно насочи потенциалните клиенти по пътя на реализация на покупка. Тази комисионна обаче трябва да бъде платена, независимо дали потенциалният клиент наистина се превръща в такъв или не.

Концепцията за компенсация, базирана на изпълнението, звучи като правилния начин. Лесно е да се генерира персонализирана връзка или код на купон от инфлуенсър. Компаниите ще могат да проследяват кликванията и ефективността, които свързват кода / купона обратно към маркетинговите дейности на конкретния инфлуенсър

Идеята за базирания на резултатите маркетинг на инфлуенсъри е сравнително нова и не всички инфлуенсъри ще я възприемат. Но тъй като все повече и повече марки прилагат тази опция, за инфлуенсърите няма да има други варианти.

6. Автентичното съдържание от инфлуенсъри получава най-добра ангажираност

Отминаха времената, когато публиката в социалните медии можеше да бъде впечатлена от пищния начин на живот на известни личности. За в бъдеще марките могат да очакват увеличаване на предпочитанията към истинското и автентично съдържание. Хората ще се ангажират с инфлуенсър, само когато успеят да видят своята автентичност и реалност.

Количеството филтри и редакции на снимки и видеоклипове също се очаква да се сведе до минимум. Около 71% от влиятелните инфлуенсъри са съгласни с този подход и смятат, че автентичният и честен подход ще привлече публиката. Забравете за знаменитости и инфлуенсъри със стотици хиляди последователи и започнете да търсите автентични модни тенденции, хора които се свързват със своята аудитория на много лично ниво. Това е особено важно за компании, които искат да се насочат към конкретна аудитория, например жени между 20 и 30 години. Разбира се, този вид „истинска“ връзка, основана на доверие, трябва да се развива непрекъснато и точно там можем да очакваме по-кратки формати и образователни видеоклипове. Автентичността е ключова. Тъй като все повече хора търсят свързано съдържание онлайн, необходимо е инфлуенсърите да предлагат продукти / услуги, които да решават реалните проблеми на хората.

През 2021 г. според GoodFirms ще се увеличи по-истинското и автентично съдържание от инфлуенсъри, които са използвали или са се възползвали от продукта/услугата, която промотират. Платеното съдържание не успя да постигне желаните резултати за бизнеса и сега от инфлуенсърите се очаква да създават реални отзиви без кинематографични ефекти.
Докато възприемат този подход, марките трябва да имат предвид следните основни правила:
Изображенията не трябва да бъдат прекалено инсценирани, тъй като публиката веднага ще открие, че те не са автентични.
Съдържанието трябва да изглежда релевантно и в същото време инфлуенсърите трябва да имат творческата свобода да изразяват себе си.

Няма съмнение, че инфлуенсър маркетинга ще промени играта в най-близко бъдеще. Основна тенденция, която може да очакваме през тази година е начинът, по който марките обединяват съдържание, влиятелни лица и социални медии за насърчаване на бизнеса. Да не забравяме, че марките предпочитат партньорство с влиятелни лица, които споделят едни и същи ценности с марката и ще избират дългосрочните отношения пред единичните спонсорирани публикации. Очаква се микро и нано инфлуенсърите да стават все по-важни и видео форматът да продължи да царува.