Седмица 45 – като на избори

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 45 – като на избори

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рейтингът на Ицо Хазарта е по-висок от този на Бойко Борисов – така е по телевизията в предизборната седмица, както и в 25-ти МИР.

Въпреки интереса на зрителите към свързаните с изборите предавания, които влизат в класацията на най-гледаните програми тази седмица, средната гледаемост за периода 8-14 ноември е по-ниска от миналогодишната, което се случва за първи път от седмици насам.

В класацията с топ програмите намалението на общата гледаемост не се отразява видимо, макар четири от първите пет заглавия да имат спад в рейтингите, той е пренебрежимо малък. За втора поредна седмица Кошмари в кухнята е сред първите три най-гледани предавания, потвърждавайки много силния старт на новия си сезон. Най-гледания брой на „Лице в лице“ е с Ицо Хазарта и гостуването на Бойко Борисов не е отбелязало по-висок рейтинг от този. Добре са се представили и посветените на изборите предавания в бТВ и Нова. Интересът към политиката през седмицата е причина и за присъствието на три предавания от програмата на БНТ в класацията, две от които са за новини и анализи.

Сравнението с рейтингите за зрители между 18-49 години показва интересни различия. По отношение на новините и свързаните с политика предавания, сред зрителите от общата група 4+ години виждаме със сигурност поведението на тези над 49 години, а не на тези под 18. Именно по-възрастните са по-заинтересовани от политиката или по-скоро повече разчитат на телевизията за информация в тази посока. По-младите гледат телевизия за забавление, а коментарите и анализите четат онлайн или гледат записите на предаванията онлайн. Затова и рейтингите за 18-49 са по-високи за сериали и риалити формати и доста по-ниски за свързаните с новини и политика.

В предаванията в най-гледаното време прави впечатление постепенно намаляващият рейтинг на „Гласът на България“ по бТВ. Предаването си остава лидер по гледаемост, но явно губи аудитория за сметка на други формати или сериали. Възможно е това да се промени в хода на предаването, защото финалите винаги се радват на по-голям интерес. На графиката се вижда и силният старт на „Кошмари в кухнята“, заемащо за втора седмица подред второто място по рейтинги.

При политическите предавания се вижда тенденция към ръст във времето, но след последната изборна седмица с балотажа на президентските избори, рейтингите вероятно ще тръгнат надолу.