Седмица 42 – стабилна есен

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 42 – стабилна есен

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 18-24 октомври намаляват спрямо предишната седмица, като са на нивата на миналата година. Посоката на ръст в гледаемостта, характерна за по-студените месеци, се запазва възходяща.

Общото намаление в седмичните рейтинги се вижда и в тенденциите с топ предаванията, повечето от които имат низходяща тенденция, макар и с малки разлики. По-видимо е намалението на рейтингите на публицистични предавания като „Лице в лице“ или „120 минути“, при които зрителският интерес зависи от гостите в студиото и е по-динамичен. При предаванията с ръст в гледаемостта промените са съвсем незначителни. Класацията се оглавява от четири предавания на бТВ, които трайно са лидери в есенния сезон на телевизиите.

Рейтингите в пипълметричната система се измерват за всички на възраст 4+ години, като другата важна група зрители са тези на възраст 18-49 години. Между двете има видими разлики в предпочитанията по предавания. Най-видими са те при „Игри на волята“, сериала „Братя“ и късния новинарски блок на Нова телевизия, които са предпочитани от по-младата зрителска група. Разбира се, повечето предавания имат по-висок рейтинг за цялата аудитория, защото в нея влизат възрастните зрители, а те са най-лоялни и прекарват най-дълго време пред телевизора.

Програмите в най-гледаното вечерно време запазват рейтингите си без особено големи промени.

Видимо по-малък е интересът към публицистиката, независимо от наближаващите избори. Може би вече се натрупва умора от непрекъснати дебати и зрителите по-малко гледат такъв тип съдържание. Тук със сигурност ще има промяна с наближаване на датата на изборите.