Седмица 4 – в очакване на новото начало

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 4 – в очакване на новото начало

През седмицата от 25 до 31 януари 2021 година се запазва тенденцията към увеличаване на общата гледаемост на телевизия спрямо същия период на миналата година. Разликата може да се обясни с условията на пандемия и наложените във връзка с това ограничения, които налагат по-малко излизания и пътувания. По-високите средноседмични рейтинги засега не се дължат на голямо разнообразие от телевизионно съдържание, тъй като старта на новия сезон по бТВ и Нова телевизия предстои. Възможно е след него рейтингите да се увеличат още повече и разликата с миналата година също да се увеличи. Засега зрителите са в очакване на новото начало и гледат каквото е налично в програмите на трите национални канала.

На първите места са предаванията в прайм тайма на бТВ – новините на двете телевизии, както и двата сериала по бТВ - турски и румънски и Черешката на тортата по Нова. На предни позиции в класацията с топ програми са уикенд филмите по двете телевизии, както и "Семейни войни" и "Последният печели" по БНТ. В класацията на предпочитаните предавания за цялата аудитория – хората 4+ години – има три предавания на БНТ.

В програмите, предпочитани от активните хора във възрастовата граница 18-49 години поначало рядко попадат програми на БНТ, тъй като профилът на аудиторията ѝ по-скоро е от хора в по-зряла възраст. През седмица 4 обаче, в топ програмите има четири предавания на националната телевизия, като те са дори на по-предни места, отколкото в класацията за цялата аудитория. Отново "Последният печели" е фаворит, изглежда познавателните игри тип викторина са любими на зрителите. Във втората половина на класацията влизат и всички дневни програми новини, по трите телевизии. Това обяснява и големият ръст на гледаемост в дневните часове, където всъщност се генерира основно разликата с миналата година.