Седмица 36 – силно начало на състезателните риалити формати

Силен старт на сезона за "Фермата" и "Игри на волята". Двете предавания са начело в топ програмите, като надминават миналогодишните си резултати и като рейтинг, и като дял от зрителската аудитория.

от Redlink
Седмица 36 – силно начало на състезателните риалити формати

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Есенният телевизионен сезон започна и стартът на „Фермата“ и „Игри на волята“ е събитието на екрана между 31 август и 6 септември. Големият интерес към началото на риалити форматите е традиционен и от графиката със средните рейтинги се вижда, че и през 2019 година във вечерните часове е имало пик на зрителския интерес по същата причина. За първи път от летните месеци насам рейтингите за двете последни години се изравняват в прайм тайма (най-гледаното време), което потвърждава неугасващия интерес на зрителите към родните предавания. „Фермата“ и „Игри на волята“ имат рейтинги, видимо по-високи от всички други предавания през седмицата, което е обещаващо начало на есента за двете конкурентни телевизии. Традиционните ваканционни лидери – турският сериал по бТВ и „Черешката на тортата“ – слизат надолу в класацията.

В топ програмите прави впечатление ръстът в рейтингите на вечерната прогноза за времето и спортните новини по бТВ, което също е свързано с очакването на предаванията след тях. Намаляват рейтингите на игралните филми през уикенда, тъй като риалити програмите са тяхна сериозна алтернатива.

Анализът на старта на „Фермата“ и „Игри на волята“ показва, че той е по-силен от миналогодишния и за двете предавания. Това от една страна е логично следствие от повишената гледаемост общо в телевизията, която наблюдаваме в пипълметричните данни този година, от друга показва, че форматите са интересни и привличат все повече зрители.

„Фермата“ започва своя шести сезон с резултати по-високи от миналогодишните, но все още под рекордно високите рейтинг и дял от своя трети и четвърти сезон. При „Игри на волята“ също има повишение в рейтингите и дела на първия епизод, като ръстът и в двете е доста по-голям от този на конкурентното предаване. Това е едва втори сезон на предаването и силният старт показва, че форматът вече е популярен и има както почитатели, така и любопитни нови зрители. Показателно в това отношение е не само рейтингът (процент зрители), а делът на гледащите телевизия в тези часове, избрали да видят старта на формата. Ако през 2019 делът им е 27%, то тази година е 39% - тоест близо половината от гледащите в този часови пояс. „Фермата“ също има много висок дял – 42%, като в случая и двете предавания печелят от това, че стартът им не беше в един и същи ден.

Продуцентите на двете предавания обещават по-силен сезон от миналогодишния и засега резултатите са обнадеждаващи. Предстои да видим дали двете предавания ще успеят да привлекат нови зрители.