Седмица 34 – летни рейтинги и кино уикенди

Средната гледаемост на телевизия през седмицата 17-23 август се запазва по-висока от миналогодишната за същия период, но с тенденция към намаляване, характерна за сезона.

от Redlink
Седмица 34 – летни рейтинги и кино уикенди

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Сравнението между програмите за изминалите две седмици показва, че едва една трета от топ програмите са увеличили рейтинга си, като повечето са филми. Новините и в Нова телевизия, и в бТВ имат по-ниски рейтинги в сравнение с предишната седмица, което показва намаляващия интерес към политическите събития. Това подсказва и видимият спад в рейтингите на предавания като "Темата на Нова" и "Неделята на Нова". За разлика от предишните седмици, в които начело на топ програмите стояха емисиите новини, през седмица 34 новините са едва на трето място след „Черешката на тортата“ и сериала „Хавай 5-0“.

Продължава и тенденцията в летните седмици повечето топ програми да са в по-късните вечерни часове. Традиционно в топ програмите попадат филми и сериали излъчвани в късния прайм тайм, тоест преди 24 часа. Късните вечерни и нощни часове – между нула и шест часа – са по-безинтересни за зрителите и рекламодателите. На практика те дори няма да влизат в регулацията за рекламно време след промените в Закона за радиото и телевизията, които предстои да влязат в сила през септември. Според тези промени, рекламното време ще се регулира в дневните и вечерни часове, но не и през нощта. Изглежда, че нощните часове не са интересни за рекламодателите. Дали наистина е така?

Една справка за гледаемостта между нула и шест часа през седмица 34 показва, че всъщност нощните часове си имат своя аудитория и тя не е малка. Рейтингите на най-гледаните предавания са напълно съотносими с рейтингите на някои от дневните часове. В топ програмите, гледани през нощта, определено се вижда афинитет към уикенда. От една страна през уикендите телевизиите излъчват и повтарят интересни филми, от друга може би след почивния ден хората се застояват пред телевизора до късно, защото това са предпочитаните дни за нощна телевизия. Присъстват и филми и сериали в делничните дни, което е обяснимо в сезона на отпуските. Всички нощни топ програми са филми или сериали, с много малко изключения – две емисии новини, две публицистични предавания и едно спортно студио. Предстои да видим как ще се променят рейтингите в предстоящия есенен сезон.