Седмица 32 – само най-важното

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 32 – само най-важното

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичната гледаемост за периода от 9 до 15 август е под най-ниските нива от миналата година. Намалението не е драматично голямо и по-скоро бележи здравословно завръщане към нормалните летни рейтинги след „голямото гледане“ на телевизия миналата година.

Печелившите през изминалата седмица са двете големи групи – на Нова и бТВ, докато БНТ бележи спад след края на олимпиадата, по същата причина и The Sales House се връща към обичайните си нива. Лятото по принцип се отличава с по-голям интерес към кабелните телевизии със сериали и приятно развлекателно съдържание, но в момента силно политизираната обстановка задържа интереса около новините и хората следят важните новини, ограничавайки общо телевизионното си време, защото прекарват повече часове навън.

Рейтингите на новините и публицистичните предавания от последните седмици показват устойчивия интерес на зрителите към случващото се у нас и по света. Единствената емисия с по-значим спад в рейтингите е късната по БНТ, която е имала по-високи рейтинги около мачовете от европейското.

Топ програмите също са показателни за интересите на зрителите – след турския сериал следват новинарски емисии, предаване за олимпийските игри в Токио, където българките се представиха отлично и Лице в лице, което в последните три седмици неизменно заема позиция сред топ пет предаванията. Този път най-гледания брой е този от 10 август, в който Христо Иванов, Татяна Дончева и Любомир Дацов са обяснили позициите си за проекто-кабинета „Николов“. Другите най-гледани предавания са в по-късните часове по Нова, както и „Комиците“ по бТВ, което показва нуждата и от по-леко, развлекателно съдържане. Семейните филми през уикенда продължават да привличат аудитория.

Сравнението между предпочитанията на хората 4+, гледащи телевизия или „всички“, които се измерват от пипълметричната система и само тези между 18 и 49 години, което е най-използваната целева група за продаване на рейтинги, показва големи разлики за повечето предавания. Хората 18-49 са като цяло ориентиране повече към програмата на Нова телевизия и имат по-малък интерес към новини и публицистика. Това се обяснява вероятно с факта, че следят всичко онлайн, като в интернет могат да видят както новините своевременно, така и публицистиката в удобно за тях време. И за двете групи се забелязва, че дори най-гледаните предавания имат едноцифрени рейтинги, много далече от добрите резултати на силния ТВ сезон. Остават още няколко летни седмици и непосредствено след празниците около 6-ти септември телевизиите постепенно стартират новите сериали и предавания, което ще върне бързо зрителите пред малкия екран.