Седмица 31 – политика и олимпиада

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 31 – политика и олимпиада

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Гледаемостта в периода от 2 до 8 август се увеличава, което се дължи както на олимпиадата, където доброто представяне на българските спортисти привлече вниманието към състезанията, така и на политическата ситуация. Възможна причина може да е и времето, което винаги влияе на рейтингите и това лято температурите често са причина не да се излезе навън, а да се остане на закрито.

Повишената гледаемост в дневните часове – респективно в най-големите жеги – се вижда и в сравнението между 2020 и тази година. Там се падат и репортажите от олимпиадата по БНТ.

Динамиката на най-гледаните предавания показва ясно ръста на интереса към олимпийските игри. Рейтингите им не са високи, тъй като са усреднени между трите телевизии, по които се излъчват състезанията – БНТ, БНТ 3 и Eurosport, но тенденцията е видима и показва интереса на аудиторията към репортажите след като стана ясно, че българските представителки са сред шампионките в редица спортове. Останалите предавания нямат драматични промени, като лидерът – турският вечерен сериал на бТВ – запазва стабилни летни рейтинги, тоест видимо по-ниски от тези в активния сезон.

Класацията на топ предаванията ясно показва политизацията в обществото. Рейтингите на вечерната емисия новини на бТВ на практика се изравняват с тези на топ предаването – турския сериал. Предаването „Лице в лице“ с броя си от 5 август, в който е обсъждана подкрепата за проекта за правителство на ИТН се качва до четвърто място, което е рекорд за публицистично предаване в рамките на близкото минало. Непосредствено след него следват още две емисии новини. На девето място е „Панорама“, в която също централно място заема служебното правителство и ситуацията около първия мандат.

БНТ е много добре представена в седмичната класация с топ предавания с цели шест различни програми. Сред тях основно са новинарските, но също и репортажи от олимпиадата, а също така и неделният вечерен филм – любимо българско заглавие.

Разгледахме топ предаванията за седмицата и с усреднен рейтинг. По този начин предавания, които имат повече от едно излъчване – например сериалът по бТВ е във всеки делничен ден – получават средния за всички излъчвания рейтинг, който е по-нисък от този на топ-серията, включена в горната класация. Усреднените рейтинги разместват отчасти класирането и Панорама застава на четвърта позиция като най-гледано предаване с рейтинг, който е равен на вечерните филми и новини по Нова телевизия. Гостуването на министър Кирил Петков със сигурност има принос за този резултат.

Политическата несигурност около съставянето на следващ кабинет продължава, както и горещото време, така че няма да е изненада ако лятото продължи с по-висока от очакваната гледаемост.