Седмица 29 – политическо лято

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 29 – политическо лято

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода 19-25 юли са под най-ниската стойност за 2020 година. Може да приемем това като знак, че ситуацията се нормализира и гледаемостта се връща на обичайните за лятото ниски нива. Миналата година има същите тенденции, но като цяло пътуванията бяха затруднени и тогава, а общите нива на несигурност по-високи и това се отразява и на летните рейтинги, които са много ниски само през август 2020.

Тенденцията към намаление в рейтингите е видима за всички телевизионни групи, с изключение на БНТ. Там през миналата седмица започна излъчването на лятната олимпиада, но интересът не е голям колкото за Евро 2021 и това се вижда и по резултатите.

В топ програмите прави впечатление присъствието на всички новини, във всички часови пояси, по всички телевизии, плюс публицистичните предавания. Подобен интерес към новините е обясним с политическата ситуация и очакванията за съставяне на ново правителство, както и динамиката на събитията около това. Типично за лятото много напред в класацията са късните новинарски емисии на Нова и бТВ, тъй като през лятото хората се прибират по-късно у дома и интересът се измества към новини в по-късните часове.

Начело на класацията с най-гледаните предавания е вечерния сериал по бТВ, но сравнено с рейтингите му от предишните седмици дори и при него има видим спад. При останалите предавания в най-гледаното време няма толкова големи промени в динамиката спрямо миналата седмица. Олимпиадата започва с доста скромен среден рейтинг. Промените в него зависят от видовете спортове и българските участници, но логиката на олимпийските игри е различна от тази на футболните турнири и идва ли ще има значителна възходяща тенденция с напредването на състезанията.