Седмица 18 – интересът към новините намалява

Прави впечатление, че въпреки войната и несигурната икономическа ситуация, новините не са сред предпочитаните предавания.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 18 – интересът към новините намалява

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичната гледаемост в периода 2-8 май остава на нивата от седмица 17 и под миналогодишната. По-малкият интерес към гледането на телевизия е обясним в седмица с два допълнителни почивни дни.

Много интересна е класацията на предпочитаните предавания за зрителите на възраст между 18 и 49 години. Прави впечатление, че въпреки войната и несигурната икономическа ситуация, новините не са сред предпочитаните предавания. По-скоро е точно обратното – на първите пет места са развлекателни риалити формати, начело с абсолютния лидер „Като две капки вода“, новият сезон на „Съни бийч“ с първия си епизод се позиционира директно на шесто място. Едва след това идват новините и залепеното за тях предаване „Защо, господин министър?“

Намалелият интерес към новините е обясним. След продължителните политически кризи миналата година и началото на войната през тази – периоди, когато виждахме новини и публицистични предавания да заемат челни места сред топ програмите – сега изглежда настъпва умора от толкова много лоши новини. Не е без значение и фактът, че докато новините доминираха класацията около родните кризи, то войната изглежда по-далечна и по-бързо е отстъпила пред желанието на хората за по-приятно и развлекателно съдържание.

Разбира се, картината при цялата телевизионна аудитория е по-различна. Това е обяснимо с оглед факта, че при тези рейтинги има тежест и по-възрастната аудитория, която традиционно разчита на телевизията, за да се информира за това какво се случва по света и у нас. Дори при този аудитория на първите две места са развлекателни формати в Нова и бТВ, чак след това са новините. Двете нови предавания „Съни бийч“ и „Дъ шоуто“ – и двете в развлекателния спектър – веднага влизат в топ 10 предавания за седмицата.

Въпреки намаляващата обща гледаемост, динамиката на развлекателните предавания и сериалите не показва драматични разлики спрямо миналата седмица, като намаленията в едни предавания се компенсират с увеличения при други.