Седмица 17 – рекордно ниска гледаемост

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 17 – рекордно ниска гледаемост

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Седмицата преди Великден отбелязва най-ниските нива на гледаемост от началото на годината, включително и за същия период миналата година. Очевидно подготовката за дългите празници, както и лятното време навън са повлияли на зрителите.

Разликите се виждат ясно и по часове, като спрямо предишната седмица има намаление не само в дневните часове, но и в прайм тайма.

В топ предаванията също личи низходящ тренд, като ръст спрямо миналата седмица имат само няколко предавания и то с незначително повишение на рейтингите. Най-значително е намалението в гледаемостта на „България търси талант“ и „Забраненото шоу на Рачков“, като и двете се излъчват в неделя вечер и това по-скоро подсказва, че в празничната вечер не е имало достатъчно зрители пред екрана, а не е конкретно отношение към тези две предавания.Доста сериозен спад има и „Семейни войни“ поради намалената дневна гледаемост, както и съботният филм по Нова.

Разгледани по предавания веднага се вижда промяната в рейтингите на „България търси талант“ и „Забраненото шоу на Рачков“. Вероятно другата седмица тези две предавания ще се върнат към по-близки до средните си стойности. „Като две капки вода“ се представя отлично, като има рейтинг по-висок от този на първото предаване, което се случва рядко и както се вижда от схемата никоя от другите програми не успява да го постигне.

При сериалите очаквано няма толкова големи девиации, защото зрителите следят развитието на действието. Най-забележим е намаляващия интерес към два сериала по двете основни телевизии – „Братя“ и „Съни Бийч“.

Намаляващите рейтинги са обясними с почивните дни, но задържането на подобна тенденция е предизвикателство за телевизиите, които по-трудно ще доставят обещаните рейтинг точки. За щастие месецът едва сега започва и има време ситуацията да се промени.