Седмица 16 – по-малко дневна телевизия

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 16 – по-малко дневна телевизия

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Средноседмичните рейтинги за периода от 19 до 25 април са най-ниските от началото на годината. Затоплянето на времето, както и отпускането на противоепидемичните мерки си казват думата.

Сравнението със същия период на миналата година ясно показва къде е основната разлика. По време на първия локдаун и големите ограничителни мерки най-видимият ръст в гледаемостта е в дневните часове. Промяна, която засяга ученици, студенти и работещи, както и общия интерес към дневните емисии новини през 2020 година. Тази година гледането на телевизия денем намалява, но във вечерните часове няма промяна, те си остават предпочитано време за развлечение пред екрана за голяма част от българите.

Динамиката на топ програмите показва, че половината имат малък ръст в рейтингите, другата половина – спад. Никъде разликите не са големи, като и подреждането на предаванията не изненадва. В първите позиции промяната е в това, че на първите две места са топ развлекателните предавания на бТВ и Нова, като Като две капки вода изместват България търси талант от традиционното първо място, макар и с минимална преднина. Новините отиват на четвърто и пето място, като интереса към развлекателно съдържание е обясним след изборите и повишения интерес към политическите новини в предишните седмици.

Запазването на високия интерес към предаванията в прайм тайма личи и по промените в рейтингите на развлекателните риалити формати, които нямат особена промяна спрямо предишната седмица.

Същото е и при кулинарните формати, като Кошмари в кухнята през последните три седмици губи част от аудиторията си, докато „Бригада нов дом“ отбелязва ръст почти до нивата на първия си епизод.

Сериалите също се представят стабилно, като преки конкурента Съни бийч и All Inclusive показват противоположна динамика за седмица 16, но това може и да не е трайна промяна в зрителския интерес.