Седмица 11 – почти като втори локдаун

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Седмица 11, втори локдаун

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В периода от 15 до 21 март, съвпадащ с началото на първия локдаун в България, виждаме седмичните рейтинги да растат в синхрон с миналогодишните. Все още са малко под тях, но тенденцията е видима.

Причината се вижда ясно в сравнението на телевизионната активност по часове – основният ръст идва от дневната телевизия, пряко последствие от онлайн обучението и оставането на част от родителите вкъщи по тази причина.

Сред топ програмите изненада е петата позиция на Забраненото шоу на Рачков, което само след два излъчени епизода губи част от публиката си. Музикалните формати на двете телевизии бТВ и Нова са абсолютно лидери и показват какъв тип съдържание търсят хората. Този път само един от уикенд филмите на националните телевизии е сред топ предаванията, останалите са сериалите и традиционните предаванията на Нова и БТВ, към които най-вече е насочено вниманието на зрителите.

Сравнението в рейтингите за всички зрители 4+ и тези на възраст 18-49 години показва, че най-значителни са разликите в топ предаванията на бТВ, които са предпочитани от по-широка аудитория. Обратното – отчетливо предпочитание за 18-49 годишните има в рейтингите на „Един за друг“, късните новини на Нова, по традиция предпочитани от активните и работещи хора и сериалът „Братя“.

Динамиката в седмичните рейтинги личи и в сравнението с миналата седмица. Промените са основно нагоре. Веднага се вижда спада при Рачков, който е по-голям, отколкото при всички други предавания с намаление на рейтингите.