Родени между 2010 и 2025 година – поглед към поколението Алфа

Проучване на WildBrain Spark съвместно с Ipsos сред 3 000 семейства с деца от поколението Алфа разкрива пет особености, които са важни за маркетинг кампаниите, насочени към тази група.

от Redlink
Родени между 2010 и 2025 година – поглед към поколението Алфа

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Марките, които насочват комуникацията си към семейна аудитория, са все по-заинтригувани от поколението Алфа – първото и засега единствено поколение, израснало изцяло в стрийминг медийна среда и с все по-голямо влияние върху решенията за покупка в семейството.

В момента почти целият ресурс на маркетинга изглежда е насочен към поколението Z. Тяхната покупателна сила расте с възрастта, а и те все по-шумно огласяват своето мнение по всякакви въпроси и предпочитанията им са ясно видими в социалните мрежи. Те са първото поколение, израснало в социалните мрежи.

Поколението Алфа е интересно от друга гледна точка – то е възможност от една страна да се изгради познаваемост и лоялност към бранда от ранна възраст, а от друга марките да станат част от цялото семейство през децата и изборите, които те правят.

Децата от поколението Алфа са на възраст 0-11 години и според проучването на WildBrain Spark и Ipsos имат много по-голяма роля от очакваното. Трима от петима родители казват, че децата са повлияли на решението им за покупка. За 42% децата определят и в кой магазин да пазаруват. Проучването дава пет насоки за достигане до семейната аудитория, особено полезни в навечерието на планирането на предстоящия празничен сезон:

1. Семейното гледане на видео съдържание е устойчив навик. 92% от родителите очакват дейностите, които са започнали заедно с детето си по време на пандемията, да продължат дори след като ограниченията бъдат напълно премахнати. Освен това 84% от родителите очакват времето, прекарано в гледане на съдържание с децата им, да остане същото или да се увеличи през следващите 12 месеца.

Гледането на детско съдържание от деца и родители заедно е ключова част от връзката родител -дете, като повече от 81% от родителите гледат детското съдържание с детето си поне няколко пъти седмично или повече, а 44% правят това ежедневно.

2. Поколението Алфа е пристрастено към YouTube и YouTube Kids. Като се има предвид огромната популярност на YouTube сред поколението Z и милениълите, не е изненада, че въпреки необятността на съвременния стрийминг пейзаж, YouTube и YouTube Kids са най-предпочитаните източници за детско съдържание. Специално децата гледат много съдържание от тези две платформи на смартфон (59%) и на таблет (56%).

Всъщност YouTube и YouTube Kids (66%) заедно са на второ място след Netflix (69%) като най-гледаните стрийминг услуги от деца. Това означава, че YouTube е по-популярен от Disney+, което може да се окаже изненада за ентусиастите на Disney в маркетинга и рекламата. За рекламодателите това е добра новина. Това означава, че децата могат да бъдат достигнати с реклама във видео платформите по заявка (AVOD).

3. Смарт телевизорите са предпочитания избор за семействата. Смарт телевизори са популярни още от преди пандемията, но тъй като затварянето вкъщи увеличи значително гледането на видео съдържание, лекотата на достъп през смарт телевизор изглежда като необходим лукс. Проучването установява, че 55% от всички домакинства в САЩ гледат стрийминг съдържание през смарт телевизор, а почти половината от домакинствата посочват смарт телевизорите като най-добрия избор за гледане на детски предавания, филми, видеоклипове и клипове заедно.

4. Най-популярното детско съдържание е носталгично, смешно и образователно. Популярността на носталгичните марки и теми винаги се покачва в моменти на смут, когато хората търсят комфорт и познати послания. В САЩ последните няколко години са белязани от силно политическо разделение. Вижда се възраждане на събирането пред телевизора - напомнящо на хората за това, което те възприемат като по-прости и щастливи времена. В този смисъл не е изненада, че 64% от родителите избират съдържание за децата си, което им напомня за собственото им детство. Родителите търсят съдържание, което да ги разсмее (83%) и да ги научи на нещо ново (73%). Това предполага, че времето за гледане със семейството е време както за забавление, така и за образование.

5. Тазгодишният празничен сезон ще бъде по-дълъг и с по-големи разходи. За много от хората ваканционният сезон 2020 се оказа предизвикателство – в края на дълга година, изпълнена с несигурност, и много от тях не са успели да се съберат отново със семейството и приятелите си. Въпреки че не можем да знаем със сигурност какво точно ще донесе празничният сезон през 2021 г., семействата се подготвят от по-рано и планират да похарчат повече, за да направят тазгодишните празници особено значими.

Проучването показва, че осем от десет родители планират пазаруване преди суматохата през ноември-декември, с комбинация от онлайн и офлайн пазаруване. Освен това шест от десет родители очакват да похарчат повече за подаръци за празничния сезон 2021 г., отколкото през предходните години.

За да направят трайно впечатление на поколението Алфа и техните семейства през този празничен сезон, съветите към марките на база на изследването са:

Да станат част от времето за гледане на цялото семейство, което ще се увеличи през следващата година;

Да използват YouTube и YouTube Kids - за достигане до семейната аудитория чрез първокласно, надеждно и безопасно съдържание;

Да помислят за медийни партньори със силно присъствие на пазара на смарт телевизори;

Да създадат съдържание, което семействата искат да видят - носталгично, забавно и образователно;

Да започнат празничните си комуникаци по-отрано.