Рекламният пазар през юли запазва тенденциите за ръст

Годината продължава да е много успешна за рекламата, с изпреварващи очакванията ръстове.

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink , Източник: GARB; WARC
Рекламният пазар през юли запазва тенденциите за ръст

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

За четвърти пореден месец индексът на глобалните маркетингови бюджети Global Marketing Index, отчитан от WARC, показва устойчив ръст и достига нива на растеж, надминаващи всички в историята на отчитането. Растежът се отнася до всички региони и е все по-висок от месец за месец, като през юли достига 65.9 (при 50 индекс за „без промяна“).

Ръстът в инвестициите се отразява и на цените на рекламните формати, които растат, като само в Европа през юли има лек спад.

Глобалното деление по медии показва продължаващ ръст на дигиталните и мобилни рекламни формати, устойчив растеж за телевизията и ООН и за първи път реален ръст на радио инвестициите. Единствено пресата остава с намаляващи нива, като след известно подобрение през юни, пред юли инвестициите са леко надолу.

В България данните за ТВ пазара, които се отчитат регулярно, за разлика от останалите медии, показват значително по-висок от очаквания ръст. Данните са на база закупени рейтинг точки, тъй като нетните бюджети (след отстъпки и бонуси) не се отчитат от системата. При прогнозни резултати на БАКА за 2021 година за ръст от +6% в телевизия, към юли месец растежът е +24%. При ревизирани прогнози в глобален мащаб за по-голям ръст от очакваното, у нас също може да се предвиди поне двуцифрен ръст на годишна база.

Анализът по месеци също е индикатор за възстановяване на рекламния пазар в телевизия. При едноцифрен ръст в първите месеци на годината, които са и най-евтини и изгодни като цени, рекламодателите явно не са избрали ценово ориентирана стратегия и присъствие в този период. Ръст има в скъпите май и юни и то над нивата от 2019 година, което е реално увеличение на продадените рейтинг точки и преодоляване на намалението по време на първия локдаун през 2020 година.

Юли също не показва забавяне и има изпреварващ ръст прямо 2019 година. Няма причини да се очакват значителни промени в динамиката до края на годината, дори при евентуално ново затваряне, което се случи и миналата есен.