Реклама на Leo Burnett London за McDonald’s във Великобритания печели наградата на Thinkbox за ТВ креативност.

"Нощни работници" оценява невидимите усилия, които приемаме за даденост

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Рекламата на McDonald’s -„Нощни работници“, дело на агенцията Leo Burnett London е определена през юни 2020 за най-добра телевизионна реклама измежду всички дебютирали във Великобритания през Март и Април от Thinkbox Academy – 200-те водещи маркетинг и рекламни специалисти, участвали в разработването на награждавани ТВ реклами. Thinkbox е маркетингова организация на частните телевизии в Обединеното Кралство, основана от Channel4, ITV, Sky Media, Turner Media, и UKTV. Thinkbox работи с маркетинг общността и цели да подпомогне рекламодателите да получат най-доброто от съвременната телевизия.

McDonald’s и Leo Burnett London с клипа „Нощни работници“ оценяват усилията на милионите работещи нощна смяна в Обединеното Кралство и Ирландия, които повечето хора не виждат и приемат за даденост. Клипът започва с аларма в 11 вечерта и невидим човек, който става и се приготвя за деня. Във всяка сцена работата на нощните работници, включително и грижите за пациенти в болници, поддръжка на пътища, зареждането на магазини и карането на такси е показана, като самите работници са напълно невидими. Когато влизат в McDonald’s, те се материализират и виждаме усмихнатите им лица по време на заслужената им почивка в ресторантите на веригата. Рекламата отправя посланието: "Ако вие сте будни, и ние сме будни“, с което показва, че McDonald’s високо цени нощните работници, включително и собствените си служители, работещи нощни смени и оценява техните усилия, които може и да са невидими за другите.

Стъпвайки на идеята „Ако вие сте будни и ние сме будни“ освен в телевизия, кампанията е развита и в социалните медии, радио и интернет банери, всички те предаващи посланието, че McDonald’s е винаги отворен, за всички които имат нужда от презареждане, независимо от часа, кои са те и от къде идват.

Със своите 700 ресторанта, отворени 24/7, McDonald’s е любимо място за почивка на многомилионната армия, работеща нощна смяна. Идеята за рекламата е на Стеф Елис и Рори Хол, под ръководството на творческия директор в Leo Burnett London Питър Хейс, който е настоявал екипът да разработи нощни сцени, които да са приятни за гледане и непознати за зрителите. От агенцията се обръщат към награждавания режисьор Сам Браун (режисьор на клипа на Adele Rolling in the deep, клипове на Jay Z, Foo Fighters и др.), и продуцентската компания Rogue за заснемането на клипа.
Пост-продукцията е дело на студиото The Mill. При производството в продължение на няколко седмици изборът на музиката е един от най-големите творчески дебати, докато се спират на версията на арфиста Хати Уеб на песента „Rhytm of the Night” (оригинално издадена от група Corona). Името на групата, изпълнила оригиналната версия на песента към клипа, е и причина за множество коментари в социалните мрежи, между които са „какъв лош късмет с избора на песен“ и „как може да им хрумне да ползват музика на Corona по време на епидемия“.

Рекламният клип дебютира на 6 март с пълната си 60“ версия, а 30“ вариант е пуснат три дни по късно на 9-ти март. Рекламата е изключително добре приета, както от служителите на McDonald’s, така и от медиите и рекламната индустрия. Без да навлиза изрично в територията на благодарност към хората на първа линия в борбата с епидемията, идеята на кампанията за подкрепа от McDonald’s за невидимите усилия, които приемаме за даденост, е много добро попадение при въвеждането на извънредно положение и карантината във Великобритания скоро след старта на кампанията.