Пролет 2022 в телевизията – българските сериали

Българските сериали в най-гледаното време на двете телевизии променят навиците на зрителите.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Пролет 2022 в телевизията – българските сериали

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пролетен сезон – така телевизиите наричат не само астрономическата пролет, а и предхождащите я месеци, когато заради по-хладното време хората са повече у дома и повече гледат телевизия. Тези месеци – март, април, май – са и скъпи за излъчване на реклама, особено в най-гледаното време, прайм тайм.

За телевизиите е много важно в прайм тайма да привлекат максимален брой зрители и за тази цел те залагат гарантирано любими на публиката предавания, като успешните заглавия се повтарят сезон след сезон. Пример е десетият сезон на „Като две капки вода“, който е най-успешният досега.

Доказано е, че зрителите свикват с любимите предавания, както и че гледането на познато съдържание ги успокоява. Ето защо пускането в ефир на нов формат винаги е риск.

Тази пролет в ефира на двете големи телевизии – бТВ и Нова – се появиха два чисто нови български сериала, които намериха своето място сред разнообразието от риалити формати и забавни предавания.

Най-голям риск пое бТВ, като на мястото на турския сериал в прайм тайма телевизията пусна българския сериал „Мен не ме мислете“. Замяната се случи само в два от делничните дни, като опитът не е неуспешен. Макар и да не достига интереса на турския сериал, българският филм има своята вярна аудитория, като е привлякъл интереса на около една четвърт от зрителите, гледащи телевизия в дадения часови пояс. Интересно е да се отбележи, че макар и да няма рейтинги колкото турския сериал (таблицата по-долу), общият рийч (достигнат процент от населението) е по-голям за „Мен не ме мислете“. Това число показва броят хора, които дори за малко са гледали сериала и означава, че ако за турския сериал аудиторията е фиксирана и рядко други зрители ще превключат, за да видят какво се случва, то при „Мен не ме мислете“ е имало интерес и от случайни зрители, търсещи какво да гледат.

Сериалът на Нова телевизия „Лъжите в нас“ се представя малко по-зле. Въпреки че Нова телевизия имат дълъг опит с успешни български заглавия, начело с многото сезони на „Откраднат живот“, в случая са привлекли една пета от аудиторията – по-малко от конкурентите си и не са успели да задържат трайно интереса на зрителите. Безспорно едната причина е, че двата сериала по Нова и бТВ са сложени на гърба един на друг. Така публиката, която има интерес към подобно съдържание, задължително е раздвоена и вместо да съберат на едно място любителите на българско кино и актьори – които са много – двете телевизии ги принуждават да правят избор.

Двата сериала имат почти еднакъв брой минути средна гледаемост и еднаква динамика на рейтингите – силен интерес към първия епизод и по-умерен през сезона, с по-ниски резултати на финала. Това не е проблем, доколкото отразява общият спад на гледаемостта, освен това е нормално при сериалите – за разлика от риалити форматите, в сериалите последната серия е свързана с предишните и е безсмислена за гледане от случайни любопитни зрители.

Историята на българските сериали в телевизията ще продължи и в предстоящите сезони, защото резултатите им са напълно конкурентни на тези на останалото съдържание в прайм тайма.