Правото на ремонт става задължение за компаниите

Възможностите за ремонт на електроника и електроуреди става част от политиката на компаниите, като правителствата също застават зад тази екологична практика.

от Redlink
Правото на ремонт става задължение за компаниите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Ремонтите на електроника и битова техника не са актуална тема от доста години – старото просто се подменя с ново. Тази порочна практика има двойно негативен ефект – от една страна замърсяването на планетата расте неконтролируемо, a от друга продуктите са все по-некачествени и с все по-кратък живот. В опит да обърнат тези тенденции много държави регулират със закони правото на ремонт, но това не дава сигурност на потребителите, тъй като продължават да липсват резервни части. Сега компаниите започват да променят политиката си в това отношение, под натиска на потребителските очаквания и в следствие на наложената политика от държавата.

The Verge съобщава, че Google и Samsung са сключили сделка с базирания в САЩ продавач на резервни части и инструменти (и уебсайт с инструкции) iFixit за продажба на резервни части. Apple също направиха първа малка крачка в посока на победата на движението Right to Repair (право на ремонт) като в края на миналата година пуснаха видео как потребителите им могат да правят малки ремонти на продуктите им. Въпреки това цялостната им политика по-скоро е далече от подобни практики.

Възможността за поправки не само е екологичен проблем, но е просто неразумно да се изхвърля техника толкова често, когато смартфоните са едновременно и необходими, и скъпи.

Както в Европа, така и в САЩ, законодателството за гарантиране на правото на ремонт е обект на интензивно лобиране от компании, чиито добри резултати разчитат на това, че потребителите трябва да сменят целия продукт, а не само дефектна част.

Във Франция фирмите за технологични продукти трябва да показват „оценка за ремонтопригодност“ (да, дори Apple трябва да го прави). Това правило е въведено след проучване, поръчано от Samsung във Франция, което е показало позитивния ефект от промяната на правилата.

Тези ефекти са дълбоки: 80% от респондентите в проучването биха се отказали от любимата си марка за по-лесно поправим продукт. Освен това изглежда, че за 86% от френските потребители оценките за „ремонтопригодност“ ще имат някакво влияние върху бъдещите им покупки.

Гражданите на Австрия вече плащат само половината от разходите за ремонт на електронни устройства. Reparaturbonus е нова схема, въведена от Министерството на климата и енергетиката. Тя субсидира разходите за ремонт на всичко - от чайници до перални машини и лаптопи до електронни велосипеди - половината от общите разходи, до 200 евро на устройство.

Хората могат да заявят ваучер онлайн и да го осребрят при сертифициран доставчик на ремонтни услуги, който след това иска 50% от общите разходи директно от правителството.

Националната програма на Австрия се основава на подобна, стартирана във Виена през 2020 г. По време на три периода кампанията е платила за половината от над 35 000 ремонта, спестявайки 849 тона CO2.

Тези практики не са приятни за всички. Но макар че повечето производители на смартфони например биха предпочели да продължат да продават нови апарати, важно е технологичните марки да започнат да се подготвят за свят, в който потребителите имат право да поправят. В крайна сметка за производителя е по-добре да знае, че потребителите ремонтират телефона на неговата марка, вместо да отиват другаде.