Отложеното гледане на телевизия през пролетния сезон

Текст: Елица Павлович; Радостина Лилова от Redlink
Отложеното гледане на телевизия през пролетния сезон

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пролетният телевизионен сезон приключи успешно за големите национални телевизии. Макар и с по-ниска от миналогодишната гледаемост, което е обяснимо, все пак интересът на зрителите към телевизията се запазва висок, по-висок от нивата през 2019 година, което означава, че промените в поведението и увеличените часове с „домашни“ медии остават трайно като тенденция.

Гледането на телевизия в България масово е съвсем стандартно, тоест в реално време – зрителите просто сядат пред телевизора и гледат каквото се излъчва в този час. Същевременно все повече домакинства имат възможност да гледат „отложено“, тоест да връщат до една седмица назад предаванията, които са изпуснали и да наваксат онова, което им е интересно. Това гледане също се отчита от пипълметричната система. В момента структурата на панела – тоест зрителите, чието телевизионно поведение се проследява – е формирана на база на последното преброяване преди 10 години и по онова време домакинствата, разполагащи с функционалност „отложено гледане“, са били много по-малко. Ето защо може да се приеме, че отложеното гледане е повече, отколкото системата в момента отчита – в момента отчетените рейтинги са под единица и изглеждат съвсем скромно на фона на гледаемостта в реално време. Същевременно има много зрители, които предпочитат да изгледат пропуснатите предавания онлайн, още повече платформите на националните телевизии позволяват това. Няма данни за гледанията онлайн, но отложеното гледане може да насочи и към това кои предавания се следят по-активно и на различни платформи. В този смисъл отложеното гледане е интересно, защото то показва друга гледна точка към зрителското поведение и отношението към предаванията в прайм тайма, както и към кабелните телевизии.

Анализът на отложеното гледане до края на май показва, че пет телевизии влизат в топ класацията – трите национални телевизии БНТ, бТВ и Нова, както и по един канал от групите на Нова и бТВ – съответно Кино Нова и бТВ Екшън. И двете нишови телевизии излъчват основно филми и отложеното гледане явно е свързано с нуждата на зрителите да си починат гледайки филм – любимо занимание в свободното време на българите.

Като динамика отложеното гледане се разминава с промените в гледаемостта в реално време. Прави впечатление, че в началото на годината, когато времето е студено, ситуацията с пандемията беше по-сериозна и хората традиционно са повече у дома и пред телевизора, гледането в реално време е високо, а отложеното – ниско. По-интересни са резултатите в следващите месеци. Например в седмица 7 има висока гледаемост, а в седмица 8 ниска, докато при отложеното гледане е обратното - седмица 8 е силна, явно зрителите са наваксали пропуснатото или поне тези от тях, които имат възможност. Подобни зависимости се виждат и в други седмици през годината. Интересни са и последните три седмици от изследвания период, които показват устойчиви нива на гледане на телевизия и по двата начина. Тези нива са по-ниски от изминалите месеци и подсказват не само за края на пролетния сезон, но и навлизането в лятото, когато традиционно се гледа по-малко телевизия – по всякакъв начин.

Сред телевизиите най-много се гледа отложено бТВ, след това са Нова телевизия и БНТ с много близки резултати, а кабелните телевизии имат много ниски стойности. Вероятно при тях става въпрос не за по-системно гледане, а отделни включвания по повод дадени предавания или филми. Подреждането на телевизиите е интересно, тъй като Нова телевизия често има по-добри резултати от бТВ, но тенденцията в отложеното гледане подсказва, че зрителите имат интерес към съдържанието и по двата най-големи ТВ канала и когато изпуснат нещо, го гледат със закъснение при възможност.

Класацията на най-предпочитаните за отложено гледане предавания също е доста различна от топ предаванията в реално време. Например по бТВ най-гледан е сериалът „Белези“, който е програмиран на гърба на „Като две капки вода“ и част от зрителите явно предпочитат да гледат в реално време музикалния формат, а със закъснение да изгледат пропуснатия епизод на сериала. В Нова телевизия, където „Като две капки вода“ е топ предаването на сезона, то има съвсем малко отложени гледания – очевидно зрителите не искат да изпуснат какво се случва и го гледат когато се излъчва. Интересен е и високият резултат на новинарската емисия на БНТ, която явно е втори избор за зрители на другите телевизии, защото вечерните новини се излъчват по едно и също време и част от зрителите проследяват и друга емисия, но отложено.

По-детайлното разглеждане на няколко предавания потвърждава хипотезата, че зрителите предпочитат да гледат развлекателните предавания в реално време, а сериалите, ако имат възможност, проследяват и отложено.

Да започнем със „Забраненото шоу на Рачков“ – едно много очаквано предаване с интересна съдба. Първите два броя, след много анонси и реклама, имат рекорден за предаването рейтинг и също толкова голям интерес с отложено гледане. След това интересът към шоуто видимо намалява, както намалява и отложеното гледане. Последният брой се представя отново много добре, като обаче отложеното гледане остава ниско – шоуто е просто развлечение за семейството вечер.

Различна е картината при All Inclusive – сериалът си има аудитория, която го гледа отложено и макар тя да не е голяма, натрупаните рейтинги от отложено гледане са много по-равномерни, отколкото при Рачков.

Същото е и с топ предаването на бТВ „България търси талант“, което има добри показатели за отложено гледане в началото, но финалната развръзка на сезона зрителите са предпочели да видят на живо.

Сериалът „Съни бийч“ показва добри нива на отложено гледане до самия край.