От каталога на IKEA до Ханс Цимер за BMW – всичко е аудио

Хегемонията на визуалните постове в социалните мрежи и рекламните канали е застрашена от все по-растящия интерес към аудиото във всякакви формати.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence; WARC
От каталога на IKEA до Ханс Цимер за BMW – всичко е аудио

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Според проучване на App Annie, Clubhouse е генерирал 13 милиона сваляния за първите 12 месеца на съществуването си и това е само един от ярките примери за пренасочването на потребителите към аудио съдържание. Аудио платформата Discord съществува от 2015 година и има 250 милиона абонати, много от тях – геймъри. Към аудио форматите гледат Facebook и Twitter, докато Spotify непрекъснато увеличава портфолиото си от аудио продукти.

Изграждането на стратегия за присъствие в аудио среда става все по-важно за марките в свят, в който потребителите са изморени от взиране в екраните и прекалено много срещи в Zoom. Освен очаквания ръст на интереса към аудио съдържание, все повече хора ще създават и свое такова – предполага се, че платформи като Clubhouse скоро ще направят с аудиото това, което TikTok направи с видео клиповете.

Задават се и новите инфлуенсъри – аудиоинфлуенсърите. Разликите им от инфлуенсърите във визуална среда са значителни. Аудиоинфлуенсърите са хора, които могат да поддържат разговори на определени теми, да задържат вниманието на слушателите. Добрият представител на този сегмент е експерт в своята област и по принцип той е тясно специализиран в една определена сфера – технологии, медитиране, готвене, списъкът е безкраен. Тези инфлуенсъри са специалисти и не рядко са част от по-голяма група – например Audio collective, която съществува от март тази година и предлага консултации и планиране на аудио активности за различни компании.

Докато повечето марки не знаят отговора на въпроса „Знаете ли как звучи вашия бранд?“, вече има и много добри примери за изграждане на идентичност на бранда.

IKEA създават своята „Къща“ в Clubhouse през февруари тази година, като тя има три отделни „стаи“, посветени на различните помещения в дома (дневна, кухня, спалня и баня). Кампанията им е разработена от We Are Social и Studio R и е изградена около съвети за потребителите как да живеят по-добре в усамотението на дома си, особено с оглед пандемията. В дискусиите участват психолози, кулинарни експерти, които привличат повече посетители.

По-интересно е обаче решението на IKEA да пусне своя каталог през март тази година в изцяло аудио формат. Този аудио формат замества печатния каталог и е представен като „Разходка за ушите“, достъпна на YouTube, Spotify и Audiobooks.com.

Първият моден бранд, създал своя стая в Clubhouse, е британската марка Ted Baker. Присъствието им в платформата е от края на март, а темите за дискусии са свързани с британската култура и мода. Марката гледа на това присъствие не само като на възможност да влезе в контакт с иновативна дигитална аудитория, но също и като на инвестиция в свой „културен капитал“.

Ресторантите IHOP решиха да преставят новото предложение в менюто си - Steakhous Premium Bacon, като го оставят да говори сам за себе си. Посетителите на техния канал в Clubhouse @IHOPofficialе могат да слушат звука на цвъртящия бекон.IHOP не е единствената ресторантска верига, която разширява присъствието си в Clubhouse. Restaurant Brands International (RBI) - компанията-майка на Burger King, преди два месеца започна да организира чат сесии с ротираща се група говорители, което показва потенциала на Clubhouse като маркетингов инструмент за ресторантската индустрия.

Интересен е и подходаът на BMW да изгради своя аудио идентичност. Новият модел от електрическата серия на марката звучи не със стандартния звук на двигател на автомобил, а със специално композиран от Ханс Цимер „звуков пейзаж“, който се излъчва по 24 говорителя в купето на автомобила за пълно потапяне в звуковото преживяване.

Вече се задава и специална криптовалута, предназначена за монетизиране на присъствието на аудиоинфлуенсърите в Clubhouse и другите аудио платформи. Със създаването на своя дигитална валута, те със сигурност ще заемат уникално място на рекламния пазар.