Седмица 44 – балотаж

Средноседмичната гледаемост за групата зрители над 4 години се качва и върви плътно с положителния тренд от 2022 година.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Седмица 44 – балотаж

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Дали заради неочакваните конкуренти на балотажа на местните избори или по други причини, но средноседмичната гледаемост за групата зрители над 4 години се качва и върви плътно с положителния тренд от 2022 година. Увеличението не е само за всички зрители, но и в по-тесните целеви групи, например 18-49 години, където има средноседмични рейтинги на нива от април тази година - тоест сравними със силния пролетен сезон.

На този фон е обяснимо, че доста от топ предаванията имат по-високи рейтинги от миналата седмица, като на първа позиция е емисията новини на бТВ в понеделник, в деня след изборите. „Гласът на България“ отстъпва първенството, защото е предаването е преместено в събота, а това е намалило малко аудиторията им, защото това е предаване за цялото семейство и повече хора са у дома в навечерието на понеделника. Ръст в рейтингите имат публицистичните предавания, както и специалните предавания, посветени на изборите. Лек спад има "Фермата" и част от сериалите по двете големи телевизии.

Миналата седмица отбелязахме по-ниските рейтинги на бТВ в изборния ден в сравнение с Нова телевизия и по-специално в централната емисия новини. Този път при балотажа бТВ се представя по-добре и при обедните, и при вечерните емисии новини, както и след изборния ден. Затова пък БНТ системно губи кредита си на доверие като национална телевизия и нито една новинарска емисия или публицистично предаване на БНТ не попадат в топ предаванията.