Digital 2023 – българските данни

Обичайната ни среща с българските данни от доклада Digital 2023 през февруари e факт и тази година.

от Redlink
Digital 2023 – българските данни

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Обичайната ни среща с българските данни от доклада Digital 2023 през февруари e факт и тази година.

2022 г. беше година, в която започнахме да излизаме от къщи след две години затруднения и блокиране поради пандемията и поведенията, които бяхме възприели. Някои от тях изчезнаха, други като хибридния или отдалечен модел на работа например, ще останат. Завръщането към пълноценност засяга различни аспекти на подхода ни към интернет, социалните медии, електронната търговия и др. С пълният доклад можете да се запознаете тук, а ние се се фокусираме върху най-интересните му аспекти.

Акцентите.
- По-малко хора използват интернет;
- Ползваме повече мобилни телефони за достъп до интернет;
- Oбичаме YouTube повече от Facebook.

Продължава свиването на населението ни, като хората над 65 години са малко над 22%. Потребителите в интернет са намалели с 86 хиляди (-1,5%) като интернет проникването е 5.59 милиона потребители (83.1% от населението). Към началото на тази година 16.9% не използват интернет (1.14 милиона души).

Делът на мобилния трафик се увеличава (+17%), а най-голям дял от уеб трафика по браузър има Chrome (75.82%) като прави впечатление, че потребителите на Safari се увеличават значително със 17.1% до 9.78% от общия дял. На трето място е Firefox (5.91%).

За съжаление докладът за България е по-скоро оскъден и не предоставя данни за прекарано време с различни медии, причините за използване на интернет, социални медии, състоянието на електронната търговия и много други, но със сигурност може да се каже, че българите обичат социални медии и обичат да споделят, като тоталният доминиращ трафика чрез социални медии е Facebook с 98.18%.

Тази доминация обаче не означава, че най-голямата аудитория и потенциален рийч на рекламите е във Facebooк. Той е в YouTube: 4.42 млн души. Видеоплатформата води с потенциален рекламен рийч с над 1 милион души повече от Facebook (3.40 млн). И докато рийчът от реклами във Facebook намалява (-5.6% или 200 хил. души), то този в YouTube се увеличава (+2,3 % или 100 хил. души). На трето място е Instagram, където потенциалният рекламен рийч може да достигне 1.65 млн. потребители, но тенденцията на рийча при Meta e намаляваща (за Instagram тя е -5.7%). Друго място с растеж на потенциалния рекламен рийч е Linkedin – там аудиторията е 1 милион души, но растежът на рийча е +14,6%. А най-голямо увеличение на годишния рекламен рийч е при Twitter: +96.% (аудиторията е 526.7 хил души).

Тази година бяха направени някои промени в начина, по който се събират данните, така че, ако искате да се задълбочите в сравнения, имайте предвид това (всяка методологична вариация е спомената в референтния слайд).

Следващата ни среща с доклада ще е през април при първата актуализация на глобалния доклад, а по-важното от настоящия Digital Global 2023 можете да прочетете тук.