Нова регулация на рекламите на коли във Франция от март 2022

Франция задължава рекламите на автомобили да приканват потребителите да използват по-екологични начини за пътуване

от Redlink
Нова регулация на рекламите на коли във Франция от март 2022

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

След супермаркетите, автомобилният сектор е вторият по големина рекламодател във Франция. Според WWF 42% от всички разходи за автомобилна реклама във Франция се използват за популяризиране на SUV автомобили – едни от най-замърсяващите превозни средства заради по-високите им нива на въглеродни емисии.

От 1.03.2022г. рекламите на автомобили във Франция трябва да съдържат предупреждение, насърчаващо потребителите да ходят пеша, да карат колело или да ползват обществен транспорт.

Правилата ще важат за реклама във всички медии, включително телевизионна, радио и кино реклами, както и за дигитална и печатна реклама. Рекламодателите, които не включат съобщението в рекламите си, подлежат на глоба в размер до 50 000 евро.

Съгласно новата регулация марките автомобили ще бъдат задължени по закон да включват едно от следните три съобщения във всяка реклама в страната: „За кратки разстояния ползавайте велосипед или ходете пеша“, „Помислете за споделено пътуване“ и „Ползвайте обществен транспорт за ежедневните си пътувания“. Предупреждението трябва да е ясно видимо или отчетливо чуваемо. Рекламодателите трябва да поставят и хаштага #SeDéplacerMoinsPolluer(Движи се и замърсявай по-малко).

Този ход следва години на кампании за натиски върху законодателите от страна на френски екологични групи и има за цел да намали емисиите от транспорта, които в момента съставляват една четвърт от общите емисии на парникови газове в Европейския съюз, според Европейската агенция за околна среда. Екологичните организации стартираха Европейска гражданска инициатива, която цели да се забрани напълно рекламата на индустрии, които разчитат на изкопаеми горива – включително и автомобилната. Решението на френските законодатели да не се забранява напълно рекламата на автомобили "спасява" милиарди евро приходи от реклама на медийните организации във Франция. Франция вече се ангажира да забрани рекламите на най-замърсяващите превозни средства (тези, които произвеждат 123 g CO2/km) от 2028 г., а ЕК се ангажира и с постепенното премахване на всички двигатели с вътрешно горене до 2035 г.

Ограничаването на използването на замърсяващи автомобили е един от стълбовете на подхода на Франция за справяне с изменението на климата. Основното законодателство в областта на климата, прието в страната през лятото на 2021г., включва разпоредби за постепенно премахване на рекламата на бензин и друга енергия от изкопаеми горива и за предоставяне на субсидии за шофьори, които заменят замърсяващи автомобили с по-чисти модели. Производителите на автомобили трябва също да включат в рекламата на превозното средство, което рекламират и класа на емисиите му на въглероден диоксид, като част от новата система за информиране на потребителите за въздействието им върху околната среда.

Френският министър на екологичния преход Барбара Помпили коментира новите рекламни правила: „Декарбонизирането на транспорта не означава само преминаването към електрически двигатели. Това също така означава и използването на обществен транспорт или колоездене, винаги, когато е възможно.“