Нов закон в Норвегия задължава рекламодатели и инфлуенсъри да маркират обработвани снимки в социалните медии

Законът цели да намали натиска от нереалните стандарти за красота налагани от рекламите и социалните медии

от Redlink
Нов закон в Норвегия задължава рекламодатели и инфлуенсъри да маркират обработвани снимки в социалните медии

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В Норвегия законодателят наскоро прие закон, който изисква от всички рекламодатели и инфлуенсъри (определени като хора, които получават заплащане или други облаги за техните постове в социални медии) ясно да маркират ретуширани снимки, които публикуват в социалните медии. Всяка снимка, в която формата и размерите на тялото или кожата е ретуширана, или подложена на друга манипулация, трябва да бъде ясно обозначена със специален етикет, разработен от норвежкото министерство на децата и семейството, предвиждат новите разпоредби.

Новото правило беше прието като изменение на Закона за маркетинга със 72 гласа „за“ и 15 „против“. Новите разпоредби са изменение на действащия от 2009 г. Закон за Маркетинга ( The Marketing Control Act) и ще влезнат в сила след ратификацията им от краля на Норвегия.

Примерите за ретуширани снимки включват увеличени устни, стеснени талии и извънгабаритни мускули, но тази категория няма да включва промени в яркостта и наситеността на цветовете на снимката. Рекламодатели, както и инфлуенсъри и публичните личности, които публикуват платени или спонсорирани снимки във Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat и TickTock, ще трябва да спазват новите законови разпоредби. В противен случай ще им бъде наложена финансова санкция.

Въвеждането на новия закон идва в момент на продължаващ публичен дебат в Норвегия относно нереалните стандарти за красота и натиска, който те създават. „Младите хора са изложени на огромен натиск да изглеждат добре, включително и от рекламите и социалните медии, а показваните там изображения на модели често са дигитално манипулирани и/или ретуширани. Това налага на младите хора идеал за красота, който е невъзможно да се постигне." - се казва в аргументите на министерството.

Министерството на децата и семейните въпроси цитира няколко проучвания, които показват, че тези стандарти за красота имат голямо отрицателно въздействие върху самочувствието на младите хора. Министерството посочва също и че разпознаването и определянето на фото манипулацията днес става все по-трудно и се надява обозначаването на манипулираните изображения да намали натиска върху младите хора и да противодейства на желанието за трайни промени във външния им вид.

Реакциите на норвежките инфлуенсъри към новата регулация са положителни и според коментарите им новият закон е приет с голямо одобрение.

Подобни регулации вече има и в други страни. От феврурари 2021 The Advertising Standarts Authority във Великобритания въведе забрана за инфлуенсъри да използват нереалистични филтри за разкрасяване. Във Франция от 2017 г. действа закон, който предвижда всеки „търговски образ, който е променен дигитално, за да изглежда модела по-слаб" да съдържа здравно предупреждение, подобно на тези върху цигарите. През 2014 г. в Конгреса на САЩ беше внесен, но не беше приет, Закон за истината в рекламата (Truth in Advertising Act), който целеше да предпазва потребителите от негативни послания за мерките на телата им.