Моментна снимка: пазаруването на Черен петък и Кибер понеделник 2021

Проучване на Colling Media показва завръщане към пазаруването във физическите магазини в САЩ, а 91% ще пазаруват и онлайн

от Redlink
Моментна снимка: пазаруването на Черен петък и Кибер понеделник 2021

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучване на маркетинговата агенция Colling Media проведено на 17 ноември 2021 г., сред 500 пълнолетни от всички части на САЩ разкрива как и кога различните демографски групи ще правят празничните си покупки и какъв процент от пазаруването ще бъде във физически магазини и какъв онлайн.

Основните констатации от поучването 2021 Black Friday, Cyber Monday Snapshot са:

Средно 75% от анкетираните заявяват, че възнамеряват да купят подаръци за празниците лично, от физически магазини. Анализът по възрастови групи показва, че колкото по-възрастни са потребителите, толкова по-вероятно е да пазаруват лично в сравнение с онлайн, освен в двете крайни групи на най-младите и най-възрастните. Възрастовата група с най-малко желание за лично пазаруване са тези на 60+ години, при които само 66% са изразили такова намерение. На другия полюс е групата на 18-30 годишните, 82% от които възнамеряват да пазаруват лично. Това изглежда като ефект на COVID, тъй като показва, че най-младите искат да излязат навън след локдауните, а най-възрастната група предпочита да остане у дома. При групата на 30-60 годишните виждаме тенденция, при която по-младите (30-45) е по-малко вероятно да пазаруват във физически магазини (73 %) отколкото следващата възрастова група на 45-60 годишните (78%).

Средно 91% от анкетираните казват, че възнамеряват да закупят някои от своите празнични подаръци онлайн. Единствената възрастова група под тази медиана са възрастните над 60 години, но и при тях намеренията за онлайн пазаруване са много високи – 85%. Като цяло пазаруването онлайн се е разпространено във всички възрастови групи и се превръща в устойчив навик.

Забелязва се ясна тенденция по-младите потребители да планират празничните си покупки по време на „специалните“ дни за пазаруване Черен петък и Кибер понеделник, а и по-възрастните – през друго време. Това сочи към обща тенденция, при която ентусиазмът за третиране на пазаруването на празнични подаръци като събитие има тенденция да намалява с възрастта на потребителите.

Colling Media считат, че нагласата за лично пазаруване във физически магазини на Черен петък е в корелация с рисковете от COVID: най-рисковите групи е най-малко вероятно да се появят във магазините на Черния петък, по-младите ще бъдат там.

Средно 34% от пълнолетните планират да пазаруват лично, във физически магазини на Черния петък;

51,7% от по-младите (18-30) възнамеряват да пазаруват лично в Черния петък;

33% от родителите с деца под 18 години също възнамеряват да пазаруват лично в Черния петък, но само 18% от възрастните хора възнамеряват да пазаруват във физически магазини на Черния петък;

20% от хората под 45 години възнамеряват да направят по-голямата част от празничното си пазаруване на Кибер понеделник;

9% от възрастните над 45 години възнамеряват да направят по-голямата част от празничното си пазаруване в Кибер понеделник.