Младите онлайн купувачи – изискващи, нелоялни и бързащи

Gen Z имат непоносимост към лошо дигитално преживяване

от Redlink
Младите онлайн купувачи – изискващи, нелоялни и бързащи

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Хората, родени между 1996 и 2010 година или поколението Z са известни с това, че не познават света без интернет. Зумърите не разделят живота си на виртуален и реален и интуитивно разбират законите на съдържанието и информацията. Тъй като са отгледани със смартфони, в постоянното присъствие на информационен шум, те безпогрешно селектират съдържание и имат нещо като личен AdBlock в мозците си – могат да бъдат привлечени само ако има нещо наистина интересно.

Най-ранните представители на поколението Z вече са достигнали зряла възраст, навлизат на пазара на труда и започват да пазаруват онлайн, като изискват незабавно удовлетоворение от дигиталния си опит. А това поставя пред риск по-дребните търговци и марки които, ако не са готови да отговорят на очакванията веднага, рискуват да загубят зумърите в полза на конкурентите им.

Съвсем ново проучване на Sitecore сред 2142 потребители в САЩ, включително 1061 на възраст между 18 и 24 години, доказва именно това – gen Z имат непоносимост към лошо дигитално преживяване.

„Марките не могат да игнорират силата на лошите цифрови преживявания, когато става въпрос за Gen Z и неговите навици за пазаруване“, казва Пейдж О’Нийл, CMO на Sitecore. „Тази група бързо показа своята значителна сила за харчене онлайн и натискът ще продължи да се засилва върху търговците на дребно, докато не могат да доставят изживяване, което е приятно.“

Ето и основните изводи от проучването:

Търговците нямат право на грешка и не могат да разчитат на лоялност.
С поколението Z марките трябва или да реагират адекватно, или да страдат от загуби. 57% от участниците са по-малко лоялни към брандове, в сравнение с периода преди пандемията. 80% са склонни да пробват нови марки онлайн. Но, внимание, търговците имат точно една секунда шанс, преди да бъдат заменени от конкурентите им – 38% от младите им дават толкова. 74% имат нетърпимост към изчерпани наличности, което веднага ги отвежда при конкурентите. От друга страна 76% смятат, че любимите им брандове трябва да ги награждават за лоялност.

Онлайн пазаруването е по-приятно.
Преди пандемията поколението Z като цяло не са купували нищо онлайн. Сега 87% заявяват, че са подобрили уменията си за пазаруване онлайн, а 63% споделят, че онлайн пазаруването е по-приятно от това на живо. 64% се идентифицират като привързани към дигиталното пазаруване и ще продължат да купуват почти всичко онлайн.

За зумърите шопингът е преживяване, към което имат високи изисквания.
83% от поколението Z виждат в онлайн пазаруването вид преживяване, към което имат високи очаквания. Три четвърти искат нови и вълнуващи преживявания, а 71% очакват силно персонализирано преживяване. Безпощадни са към скоростта на доставка – 80% смятат търговци, които могат да доставят продукт до 24 часа за по-привлекателни и разбира се ценят високо безплатната доставка, като за 37% това е най-важният елемент при пазаруване онлайн.

Към очакванията на това поколение влиза и това марките да гарантират, че уебсайтът им работи гладко на мобилни устройства (53%), помни предпочитанията им за пазаруване (46%) и предлага персонализирани предложения (43%)