Медиите през 2021 – онлайн видео, „бумеранг“ абонати и домашно кино

Световните тенденции и България

от Redlink
Медиите през 2021 – онлайн видео, „бумеранг“ абонати и домашно кино

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

2020 беше година с много нови играчи в SVoD (абонамент за дигитално видео съдържание по избор) сегмента, обяснено отчасти с факта, че това е бизнес модел, който гарантира стабилни дългосрочни постъпления. На другия полюс е потребителското поведение, което все по-ясно показва, че абонаментът за една или друга платформа е краткосрочна авантюра и разкрива феномена на „бумеранг“ абонатите. Платформите имат нужда от стратегия, която да им гарантира лоялността на аудиторията.

Изобилието на платформи доведе до голяма динамика в развитието им. Quibi се оказа неработещ модел, докато платформи като марката за активен живот Peloton добавят видео услуги с абонаментна такса към портфолиото си. В допълнение онлайн видеото става голям фактор за монетизиране на киноиндустрията в условията на COVID ограниченията. Дисни например премести премиерата на „Мулан“ в платформата си Disney+ срещу еднократно заплащане и това е само един от факторите, допринесли за успеха на стрийминг платформата. В началото на декември 2020 Disney+ има 86,8 милиона абонати, което е съвсем малко под заложената цел от 90 милиона. С тази разлика, че 90 милиона е целта за първите три години, която кризата прави възможна в рекорден срок.

74% от SVoD абонатите основно гледат нови сериали (всички данни са на Кантар). Изобилието от платформи поставя абонатите пред сложен избор – да добавят все нови и нови платформи към абонамента си, да се прехвърлят от една към друга или просто да правят краткотрайни абонаменти, редувайки според актуалните заглавия на момента. Последното е все по-често срещан феномен – например абонамент за три месеца в Netflix, гледат се накуп нашумелите сериали, след това се отива в Apple или Amazon, където се прави същото и обратно към Netflix след няколко месеца, когато пак са се натрупали нови неща за гледане.

В последната четвърт на 2019 година 5% от абонатите са мигрирали между платформите, а в края на 2020 те са вече 12%. По същия начин и процентът на „бумеранг“ потребителите, които се връщат за малко на различни платформи, расте от 9% до 14%.

Първото решение, което очевидно платформите вече са намерили, е да предлагат услугите си в пакети. Факт са партньорствата между Sky+Netflix, Disney+O2 в Обединеното кралство и се очакват още подобни през тази година. Засега изглежда, че този модел работи много добре, като 18% от новите абонати през третото тримесечие са избрали такъв тип услуга. От друга страна за самите потребители условията са по-малко гъвкави и отказването или смяната с друг доставчик са по-трудни. Това обаче едва ли ще откаже клиентите или ще забави ръста, тъй като в условията на продължаваща карантина и при все по-големия и добър избор онлайн, киното засега трайно се измества вкъщи.

У нас абонаментите за SVoD платформи, извън включените в пакетите на кабелните и IPTV телевизии, все още не са достатъчно голям брой, за да застрашат господството на телевизията. Гледането на така наречената „линеарна“ телевизия – в реално време – заема основната част от екранното време на българина. Въпреки това световните тенденции не заобикалят България. Големите телевизионни групи имат силни онлайн платформи, с които достигат до аудиторията, която по-малко гледа телевизия, както и до редовните зрители, но по друг начин и с допълнително съдържание.

2020 отбеляза ръст в телевизионната гледаемост за всички възрастови групи, включително и най-младите. Абсолютно същата тенденция се забелязва и в гледането на видео съдържание на българските платформи. От една страна са сайтовете на ТВ каналите – Nova Play и btvplus.bg, които са своеобразно продължение на телевизионната програма и зрителите намират там същото съдържание, но в удобно за тях време, от друга са платформи като Vbox7, където се гледат по-кратки видео формати.

Данните за гледаемост и на btvplus.bg на Nova Play и Vbox7 показват много голям ръст през март – следствие на първия локдаун и след това запазване на интереса. В Nova Play се виждат по-отчетливи разлики в гледаемостта, което се обяснява и с телевизионното съдържание, което се гледа там – в месеците със силни сериали и риалити формати публиката ги гледа и онлайн, като това е платформата с по-продължителна гледаемост заради по-дългите ТВ формати. При Vbox7 няма такива големи промени в гледаемостта, там интересът е постоянен през годината, а предпочитаните формати са по-кратки, до 10-15 минути. Различна е и аудиторията на двете платформи.

Много голямо е увеличението на зрителския интерес към btvplus.bg. Всички месеци от годината имат впечатляващ ръст, като и тук от една страна фактор е съдържанието на бТВ, което зрителите следят и онлайн, а от друга и в по-малко активния ТВ сезон се запазва високия интерес, тъй като например новините остават целогодишно във фокуса на зрителите.

Българските платформи отчитат по-висок процент гледания през мобилни устройства – смартфони и таблети, което също е световна тенденция.

Домашното кино има и друг аспект – събирането на семейството заедно, за да гледа съдържание от видео платформи. Този феномен се измерва от Кантар и се отнася до платформи като Netflix и Youtube, но няма причини да не е валиден и за родните зрители на дигитално съдържание или да се има предвид като тенденция.

Дигиталното видео съдържание ще продължи да е все по-предпочитано и през 2021, като следва тенденциите за повече време онлайн например сред по-възрастните, които традиционно предпочитат родните медии, както и сред всички останали, затворени у дома за, както изглежда, неопределено дълго време.