Маркетингът през 2021: Имате поща

Прогнозата на Forrester Research е за 40% ръст на маркетинговите съобщения догодина.Тенденцията за общуване с потребителите с текстови съобщения е родена от пандемията, но ще продължи и след това.Потребителите четат повече мейли, изпратени от марки и организации, от самото начало на пандемията.

от Redlink
Маркетингът през 2021: Имате поща

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Ново проучване на Forrester Research предсказва ръст на маркетинговата комуникация с мейли, текстови съобщения и push-нотификации през 2021 година, с които марките ще се опитат да развиват директни връзки с потребителите. Според прогнозите на Forrester Research за B2C (бизнес към клиенти) комуникацията за следващата година, маркетинговите съобщения ще се увеличат с поне 40%. Първоначално този ръст е предизвикан от пандемията, но със сигурност ще се задържи и през предстоящата година.

Прогнозите са, че дори ако пандемията затихне през 2021 година, то опитите на марките да стигнат директно до потребителите ще продължат да се развиват. Причините са в предстоящите промени в политиката на Google за third-party cookies, както и предстоящите промени на Apple, които също ще се отразят на рекламодателите и възможността им да проследяват потребителите си.

Според прогнозите, 2021 се задава с нова реалност без „бисквитки“ и идентифициране през смартфон, в условия на сериозна икономическа криза и редуцирани бюджети. В тази ситуация брандовете ще обърнат повече внимание на изграждането на лоялност и задържане на потребителите. Това е лесно ако марката има директен контакт с потребителите например през апликация, която би дала възможност за лоялни програми и персонализирани съобщения.

Стремежът на марките да достигнат до потребителите чрез директни съобщения ще доведе до прекалено много мейли и опасност да се получи обратен ефект. От Forrester Research съветват да се избягват прекалено честите съобщения. Логиката на марките е такава, че при намалено излизане и по-малко разходки покрай витрините на магазините, съобщенията са добър начин да се поддържа високо ниво на познатост на бранда. От друга страна съобщенията трябва да съответстват на новата реалност. Ето защо съветът е да се изпращат по-малко, но по-персонализирани съобщения, съобразени с предишното поведение на даден потребител.

Според прогнозите маркетинговите бюджети ще се пренасочат от спонсорски пакети, свързани главно с имиджа на компанията, към по-гъвкави и по-евтини подходи за достигане до хората, включително чрез локални или гео-таргетирани съобщения.

У нас платформата abv.bg е отбелязала ръст в абонатите и трафика по време на карантината, като двете основни причини са онлайн обучението и активната комуникация на марките чрез мейли до потребителите. Двама от най-големите ритейлъри – Лидъл и Била – с новите си лоялни карти като мобилна апликация също вървят в посока на директен контакт с клиентите си и събиране на база данни с цел персонализирана комуникация и оферти.