Краят на рекламната 2021 и златното тримесечие у нас и по света

Предизвикателна и непредвидима, 2021 година завърши добре за рекламата у нас и по света.

Текст: Елица Павлович; Петя Розева от Redlink
Краят на рекламната 2021 и златното тримесечие у нас и по света

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Данните за телевизионна реклама в България на база продадени рейтинг точки показва оптимистичен двуцифрен ръст от +15% на годишна база. У нас телевизията е водещия медиен канал, към който са насочени най-много инвестиции и динамиката на тази медия е показателна и за състоянието на рекламния пазар изобщо.

В България намалението на инвестициите в телевизия през миналата година на база TRPs (рейтинг точки) беше само -6%, което е доста по-малък спад от този на много други пазари и общо за света. Особено силен през 2020 беше есенния сезон и така нареченото „златно“ тримесечие – последното през годината, където заради Черния петък и Коледа има голямо натрупване на рекламни инвестиции.

Миналата година последните три месеца на годината бележат ръст от съответно +8% за октомври, +10% за ноември и +15% за декември. Този ръст е в основата на частичното възстановяване на ТВ рекламата през миналата година. Очаквано, през 2021 година последните три месеца няма как да отбележат толкова голямо покачване на инвестициите спрямо предходната година. Изключение прави октомври, когато има 10% повишение, но ноември и декември на практика запазват нивата от 2021 с промяна в рамките на статистическата грешка. Така в края на 2021 година може да се отчете позитивен тренд във всички месеци и запазване на нивата през декември. Това залага оптимистични очаквания за 2022 година.

Данните на Global Marketing Index показват, че годината завършва с отлични резултати за рекламата по света. Телевизията е отличник с нива на ръст, които са рекордни за цялата история на проучването и непрекъснат ръст в инвестициите през второто полугодие. По-непостоянни са данните за диджитъл. Макар че в световен мащаб инвестициите за дигитална реклама изпреварват тези за телевизия, динамиката по месеци е различна и до октомври се наблюдава спад на месечна база, като ръстът се компенсира в последните два месеца на годината. Ноември и декември са отлични и за външната реклама, която отбелязва много голям ръст и се възстановява след сериозната криза от локдауните по света.