Кинорекламата по света и у нас: не е време за умиране

Интересът към завръщането в киносалоните изпреварва прогнозите за възстановяване на кината

от Redlink
Кинорекламата по света и у нас: не е време за умиране

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пандемията от COVID-19 имаше брутално въздействие върху кинорекламата поради продължителното затваряне на кината, а годишната инвестиция в кино-медиите намалява с повече от 45% през 2020 г., според WARC Global Ad Trends. Подобен е и процентът на спад у нас, по данни на БАКА за 2020г., като се очаква ниските нива на инвестиции в кинореклама в България да продължат и през 2021, а за възстановяване на пазара на кинорекламата у нас може да се говори чак към 2022г.

Прогнозите за несигурно бъдеще на кино-рекламата след пика на пандемията при поетапното отваряне на кината по света са предизвикани не само от безпокойството на потребителите за завръщането им в претъпкани пространства извън дома, но също така и от заплахата от новия модел за разпространение на съдържание – гледане на филмови премиери у дома. Докато преди пандемията 39% от потребителите заявяваха, че обичат да гледат филми в киното, а не по телевизията, опасенията на индустрията са свързани с новите навици за видео-стрийминг, създадени по време на локдауните, които може да се окажат трудни за преодоляване.

Данните от поетапното отваряне на киносалоните във Великобритания обаче до голяма степен опровергават тези опасения, като броят на реалните посетители на киносалоните значително надхвърля очакванията и темповете на възстановяване са значително по-бързи от прогнозираното.

Данните от глобалния WebIndex на WARC показват, че интересът към завръщането в киносалоните е по-висок сред по-младите демографски групи. Колкото по-млад е потребителят, толкова по-голяма е вероятността той да се интересува от завръщането в кината.

Това се потвърждава и от публикуваните от Digital Cinema Media (DCM) данни от проучване на Old Salt сред 16-34 годишни, които са ходили на кино преди пандемията. 7 от 10 кинолюбители, които гледат филми в киносалони вече са се завърнали в тях във Великобритания, а до януари 2022 г. 9 от 10 са декларирали намерение да го направят. Семейните групи се очаква да се завърнат малко по-бавно, като по-възрастните потребители на възраст над 55 години най-малко се интересуват от идеята да се наслаждават на филми в киносалоните.


Това вероятно се дължи до голяма степен не само на напредването на темповете на ваксинация, а и на убеждението на хората, че изживяването от ходене на кино е много повече от просто гледането на хитов филм. Изживяването в киносалона включва и всичко друго, което се свързва с гледането на филм като социално общуване, пуканки, напитки и удоволствието от големия екран и професионалния звук.

В България също се наблюдава засилен интерес към завръщането в киносалоните, който вероятно ще изпревари консервативните прогнози за възстановяването на кинорекламата у нас.

За петте седмици от началото на август до началото на септември у нас броят посетители в киносалоните достига почти 80% от пред-пандемичните нива от същия период през 2019 и е почти 4 пъти по-високо от същия период на 2020г.

„Новината за смъртта на киното се оказа силно преувеличена. Оказа се, че хората просто обичат да ходят на кино. В периодите на карантина домът се пренасити с малки медийни формати и рекламен шум. За младата аудитория отварянето на кината е глътка луксозен въздух далеч от баналните битовизми. И те се завръщат в киносалоните с радост. А големите брандове имат все по голяма нужда от голяма медия. Новият Джеймс Бонд е чудесен пример за това. Обкръжен от световни марки, той триумфално дефилира на големия екран, макар и две години по-късно. Така, че "Не е време за умиране!", коментира Димитър Димитров от Cinema Box Office – фирма, специализирана в продажбата на кинореклама в България.

Премиерите на големите блокбъстъри предстоят, като по всичко личи, че кино-аудиторията и у нас, аналогично на световните тенденции, не е забравила удоволствието от споделеното кино изживяване и няма търпение да се завърне към него. Киното е медиен канал, който дава възможност на маркетолозите да достигнат до публиката с рекламните си послания в среда без разсейване и е особено ефективен начин за достигане до младите хора, които са непостоянни телевизионни зрители. Проучванията на британската компания за кино реклама Pearl & Dean от 2019 г. доказва, че кино-рекламата е по-ефективен начин за достигане до аудиторията на 18-34 годишните от видео рекламата в дигитални медийни платформи като YouTube и Facebook, защо създава една по-емоционално стимулираща среда за рекламите, благодарение на по-големия екран и въздействащото аудио.