Какво е бъдещето на TikTok

Как геополитическите конфликти и забраната на апликацията в някои страни ще се отрази на развитието ѝ?

от Redlink
Какво е бъдещето на TikTok

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

TikTok е социална мрежа за видео споделяне, собственост на Bytedance, базирана в Пекин компания, основана през 2012 от Яанг Юмин. През 2019 TikTok е най-бързо растящата социална мрежа в света и предизвика нова културна вълна.

TikTok превзе с щурм класацията BrandZ през 2020 и се нареди директно на 79 място сред 100-те марки с най-висока стойност в света. Стойността на марката TikTok според проучването на KANTAR e 16,9 милиарда долара и надвишава тази на популярни брандове като Uber, Adidas и Pepsi. Стойността на марката на TikTok при включването и в класацията на 100-те най-ценни марки в света, надвишава значително тази, с която в нея са се появили други социални медии като Instagram, Snapchat, Twitter и LinkedIn.


Доскоро единственият проблем, който можеше да срещне в развитието си социална мрежа, бе просто да не се приеме достатъчно добре от потребителите, както се случи с Google+, MySpace, Friendster и други. TikTok изглежда напълно имунизиран към такъв род проблеми. Изключително популярна сред поколението Z, апликацията има над 1,5 милиарда сваляния от App Store и Google Play и има над 800 000 000 активни потребители в целия свят. Като китайска собственост обаче, бъдещето развитие на TikTok изглежда несигурно поради един наскоро зародил се фактор – геополитичеси съмнения за сигурност.

От TikTok обявиха в началото на юли, че напускат Хонг-Конг заради въведения там под давлението на Китай нов закон за национална сигурност. Така потребителите на платформата в бившата британска колония вече няма да имат достъп до нея.

С надигането на национализма по целия свят държавите все по-внимателно обследват потенциалните рискове за националната сигурност, причинени от изтичане на лични данни и задължават чуждестранните технологични компании да се съобразяват с нови, по-стриктни национални проверки, правила и политики. Китайските компании са законово задължени при поискване да споделят информация с правителството на страната. Именно това превръща всяка китайска апликация, която събира много лични данни, в риск за сигурността на дадена държава. Големият обем данни, които TikTok събира и съхранява, създава реална опасност отделни държави да решат да забранят TikTok, подобно на начина, по който се наложиха забрани върху Huawei.

Наскоро индийското Министерство на Електронните и Информационни Технологии забрани 59 китайски апликации, между които и TikTok, с мотива, че „са ангажирани в дейности, които застрашават суверенитета и целостта на Индия, сигурността на държавата и обществения ред“. Това е политическо решение, породено от напрежението в отношенията между Китай и Индия, което доведе и до сблъсъци и жертви по дългата 4056 километра граница между двете страни.TikTok Индия категорично отрича твърденията, че споделя информация за потребителите си с Китай, но забраната се отразява драстично на броя потребители в Индия, които имат достъп до апликацията.Над 1/3 от свалянията на апликацията са в Индия, като тя покриваше 40% от потребителите на смартфони в страната, а след забраната това покритие се сви до 10%, за сметка на ръста на индийски мрежи с подобна функционалност. Намалява и средното време прекарвано в TikTok в Индия: от 50 минути средно-дневно преди забраната до 5 минути след нея.

В Съединените Щати, администрацията на президента Тръмп също заплашва да забрани TikTok, обвинявайки платформата, че споделя информация с китайското правителство. TikTok категорично отрича да е под влиянието на китайското правителство изтъквайки, че платформата е инкорпорирана в САЩ, не е достъпна в Китай и всички данни се съхраняват в Съединените Щати.

Специалистите не са единодушни как тези забрани ще се отразят на развитието на TikTok. Все пак преобладава мнението, че TikTok може и да загуби временно поради липсата на достъп до апликацията на определени пазари, но в средносрочен план ще продължи да расте и да се развива, поне докато не се появи следващата нова, модерна социална мрежа.

За потребителите TikTok е глобална марка. Тя не се възприема като китайска марка и е много малко вероятно това да ги ограничи да я свалят и ползват активно и в бъдеще. Това се доказва и от скандала с Cambridge Analytca, който сериозно засегна Facebook, но не предизвика сериозен отлив на потребители. Допълнителен аргумент за благприятната прогноза е, че относително малко правителства в света се осмеляват да налагат ограничения на гражданите си кои апликации може да ползват и кои не. Съответно ако потребителите на TikTok не променят поведението си е много малко вероятно стремителният ръст на марката да се забави. Марката е изключително популярна сред най-младите и ако успее да ги задържи, TikTok ще расте заедно с тях.

Макар и малко вероятна, забраната на TikTok в демократични страни по света едва ли ще предизвика вълна от демонстрации и безредици. Основните потребители - милениъли и представителите на поколението Z, вероятно ще помърморят, но бързо ще превключат към конкурентни платформи с подобна функционалност. За тях е водещо съдържанието, то е това, което ги пристрастява към TikTok и те ще продължат да създават видеа и да прекарват часове в гледане на други, дори и на друга платформа. Предстоящото за пускане Instagram Reels, и редица конкуренти като Snapchat, Byte и Dubsmash вероятно ще бъдат улеснени в развитието си, ако геополитическите проблеми около TikTok се задълбочат.

Трудно е да се предскаже бъдещото на TikTok в момента, поне докато не се изясни колко и кои страни биха наложили забрана. Ако броят им нарасне, вероятно TikTok го очаква много по-мрачно бъдеще отколкото е очаквал някога.